Integraal waterbeheer voor de Koudebeekvallei.

Intergemeentelijke commissie Mortsel, Borsbeek, Hove en Boechout-Vremde.

Werkdocument.

1. Situering Koudebeekvallei (KBV)

Het kwelgebied van de Koude beek bevindt zich grotendeels ter hoogte van het gebied Fruithout in Hove en gedeeltelijk op het grondgebied Boechout. Van daaruit vormt de beek een gedeelte van de gemeentegrens tussen Mortsel en Boechout, duikt onder de Provinciesteenweg, loopt verder over Borsbeek langs het waterzuiveringsstation door de vestinggracht van Fort 3 om verder grotendeels ondergronds via Wommelgem in de Schijn uit te monden.

2. Aanleiding voor het initiatief

De laatste maanden namen de verschillende gemeenten allerlei initiatieven in en rond de KBV;

Al deze initiatieven verlopen ongecoordineerd, vertrekkend van andere uitgangspunten en de TRP zijn louter technisch in termen van debiet, waterafvoer,….het aspect natuurontwikkeling en ecologisch aanpassen van de beekstructuur ontbreekt.

De overstromingen in de KBV ten tijde van Sfinks 2000 maakt de noodzaak van een geintegreerde aanpak van het waterbeleid duidelijk.

Het voorstel bestaat er dus in een intergemeentelijke commissie op te richten voor integraal waterbeheer in de KBV die een coordinerende en sturende rol zal vervullen in de totale inrichting van de KBV waarbij het aspect natuur niet over het hoofd mag gezien worden.

3. Wat is integraal waterbeheer?

De term integraal waterbeheer duikt meer en meer op in MINA-plans op gemeentelijk, provinciaal en Vlaams niveau.

Het waterbeheer in Vlaanderen is zeer versnipperd. Een niet limitatieve lijst van instanties die zich met waterbeleid bezighouden: VMM, Aquafin, AMINAL afd. vergunningen en afd. water, de milieuinspectie, het bestuur der waterwegen, de bekkencomitees, de provincie, OVAM en de gemeenten,….De samenhang is dikwijls zoek.

Met integraal waterbeheer willen we het watersysteem in een vallei als een functioneel samenhangend geheel beschouwen bestaande uit o.a. oppervlaktewater, grondwater, waterbodems, oevers, de vallei en de technische infrastructuur.

Een systeembenadering die grondwater en oppervlaktewater beschouwt als een open ecosysteem in relatie met het grondgebruik en het valleirelief.

Hier is niet alleen sprake van waterafvoer en ontwatering, maar ook van kwel, infiltratie in de bodem en waterberging om zo in een duurzame ontwikkeling de functie van de natuur in de beekvallei te herstellen rekening houdend met alle andere functies.

4. Mogelijkheden voor de Koude Beekvallei!

De KBV vormt een natuurverbindingsgebied vanuit de Boshoek (Moretusdomein), over het Boechoutse Kasteel Fruithof, via het Bessemgebied, het Savenkoul in Morstel naar het Fort 3 in Borsbeek en zo naar de Schijnvallei.

Belangrijk hierbij is de, voor de streek, unieke noord-zuidorientatie van de vallei, waardoor er tevens een verbinding ontstaat tussen het bekken van de Nete en dat van de Schelde

Wat zou de commissie praktisch kunnen realiseren in de KBV?

Mogelijke voorstellen:

Het doel van al deze maatregelen moet zijn overstromingen in lagergelegen gebieden (Merksem) te helpen voorkomen en via integraal waterbeheer te komen tot natuurontwikkeling in deze beekvallei. Aan de rand van de Antwerpse agglomeratie kan zo een verscheiden gebied ontstaan waar de functies water, natuur, open ruimte, park, Sfinks (?) en passieve recreatie hand in hand gaan. Hier hebben de inwoners van de betrokken gemeentes zeker een grote nood aan, het beantwoord maw. aan een maatschappelijke behoefte.

Voor zulke projecten van integraal waterbeheer zouden er in de nieuwe milieuconvenant van de Vlaamse regering subsidies voorzien zijn.

 

5. Voorstel samenstelling intergemeentelijke commissie

Concreet naar de samenstelling van de commissie zouden volgende geledingen uitgenodigd kunnen worden:

Bedoeling is een gecoordineerd project voor uitvoering van een integraal waterbeheer in de KBV op te starten.

 

Bert Andries
Voorzitter milieuraad Boechout-Vremde
Voorzitter Natuurpunt Land van Reyen
16.10.01

[verslag milieuraad 11/10/2001]