Verslag milieuraad 3 april 2003

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Dierick Jean; Iven Ivo; Mertens Erik; Peeters Veerle; Scheys Monique; Stoobandt Hubert; Tobback Marc; Van Dyck Paul; Van Peer Ria; Wouters Leo

Wijziging statuten:

Het stadsbestuur heeft volgende voorstellen voor de statutenwijziging opgesteld. De voorstellen zijn gebaseerd op door het Vlaams gewest geformuleerde opmerkingen bij de evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en het Vlaamse gewest.

Omdat een aanpassing van de statuten geen futiliteit is, werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de ganse statuten onder de loupe te nemen. Naast de wijzigingen die door de stad voorgesteld werden, werden volgende krachtlijnen aangehouden bij het aanpassen van de statuten:

Nota’s bespreking aanpassing statuten: zie pdf-bestand met vergelijking tussen de statuten en de bepalingen van de milieuconvenant

Gelet op onze huidige statuten, kan een statuutwijziging pas doorgaan na goedkeuring van 2/3 van de stemgerechtigde leden. Dit was op 3 april 2003 niet het geval.

De goedkeuring van deze wijziging van de statuten (zie bijlage) zal verschoven worden naar volgende vergadering.

Verkaveling gronden Building – Oude Baan:

De milieuraad vraagt de GECORO om mee toe te zien dat maatregelen voor duurzaam watergebruik maximaal geïmplementeerd worden bij nieuwe verkavelingen.

De milieuraad verwijst naar haar suggesties uit het verleden zoals:

Milieubarometer:

volgende suggesties voor het opstellen van een milieubarometer werden gemaakt:

Mededelingen van het stadsbestuur:

Voordracht ‘Een tuin zonder bestrijdingsmiddelen’ - dinsdag 6 mei 2003 om 20:00u in Hoeve Dieseghem

In het voorjaar wordt goed bemest voor een betere groei van de vegetaties en tegen onkruiden en mos worden grote aanvalsplannen gesmeed. Wekelijks wordt het gras gemaaid en het maaisel afgevoerd. Verder moet er regelmatig gesnoeid worden omdat alles zo snel dicht groeit. Sommigen hebben een plantperkje met alleen maar rozen die na een tijdje vergezeld worden door bladluizen.

Maar moet dit echt zo? Heel wat grasoppervlakte kan je vervangen door traaggroeiende bodembedekkers, en voor wie toch een speelgazon wenst, kan een mulchmaaier de perfecte oplossing zijn. Kortom, je kan ook ecologisch tuinieren.

Ecologisch tuinieren houdt in dat je zoveel mogelijk rekening houdt met de natuurlijke processen bij de aanleg, vormgeving, onderhoud en gebruik van de tuin. Als je samen werkt met de natuur, krijg je een tuin rijk aan verschillen planten en dieren waarin je niet veel tijd moet besteden aan onderhoud.

Hoe stimuleer je een evenwichtige plantengroei en een rijk dierenleven? Hoe voorkom en/of bestrijd je ziekten en plagen? Welke milieuvriendelijke methoden zijn hiervoor te gebruiken?

Het Stadsbestuur nodigt u allen uit op de voordracht ‘Een tuin zonder bestrijdingsmiddelen’ met als gastspreker Mieroos Nijsters, een medewerkster van Velt (Vereniging voor Ecologische Leef en Teeltwijze vzw).

Wedstrijd rond ecologisch tuinieren

Wie reeds bezig is met ecologisch tuinieren zal in de bloemetjes gezet worden! De stad Mortsel houdt een wedstrijd voor de meest ecologische én mooiste tuin. De winnaar ontvangt een cheque van Vlaanderen Vakantieland ter waarde van 150 EUR.

Uiteraard houdt de jury rekening met enkele richtlijnen zoals:

Het reglement waarin alle richtlijnen worden vermeld, kan vanaf mei opgevraagd worden bij de technische dienst.

Wil je deelnemen aan de wedstrijd, schrijf je dan ten laatste op vrijdag 13 juni op de technische dienst in. Dit kan via een brief, e-mail (erik.mertens@mortsel.be of veerle.peeters@mortsel.be, of telefonisch (Erik Mertens: 03 444 17 17).

Op zaterdag 13 september zal de jury de winnaar bekend maken. In de jury zit o.a. Mieroos Nijsters, de eerder vermelde medewerkster van Velt. In Morstel Info zullen dan foto’s van de winnende tuin gepubliceerd worden!

VELT - informatievergadering op donderdag 15 mei om 19.30 uur in de Diezeghem hoeve

Velt vzw is de vereniging voor Ecologische Leef en Teeltwijze die:

Velt wil in de regio Morstel/Boechout een nieuwe afdeling oprichten. Hiervoor is Velt op zoek naar vrijwilligers in de vernoemde regio die activiteiten en cursussen willen organiseren als tuinbezoeken, voordrachten, kooklessen, snoeilessen, … en/of VELT willen vertegenwoordigen in de milieuraad.

Uiteraard zal je er niet alleen voor staan. Velt biedt je:

Voor meer info: Mevr. Lotte Vanduffel - Tel.: 03 281 74 75 - e-mail: lotte.vanduffel@velt.be

Voedselteams

De ’Voedselteams vzw’ is bezig met voedselteams op te starten. Zo ook in Mortsel.

Een voedselteam is een groep van een vijftiental gezinnen die bij elkaar in de buurt wonen en die samen een rechtstreekse overeenkomst sluiten met lokale boeren over de afname van groenten en fruit uit de eigen streek en zuivelproducten tegen een vaste prijs. De boeren die meewerken houden zich bezig met duurzame landbouw. Dit wil zeggen dat er geen of een minimale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Voor de groenten (biologisch geteeld) wordt er gewerkt met mini, kleine en grote verrassingspakketten samengesteld door de producent met seizoensgroenten. Voor de zuivelproducten kan je de producten en de hoeveelheden ervan zelf kiezen. Je dient telkens voor een hele maand tegelijk te bestellen. De producten worden dan elke week allemaal tegelijk op een vaste dag in het depot geleverd waar je ze op vaste uren kan afhalen.

Het depot en de ‘afhaaluren’ worden door het voedselteam zelf bepaald. Het depot kan een garage zijn van een lid van je voedselteam, of een biowinkel.

De betaling gebeurt maandelijks via de bank. Iemand van het team betaalt dan hiervan de producenten.

Je start met een proefperiode van 2 à 3 maanden. Na de proefperiode gaat een voedselteam een engagement van minstens één jaar aan. Per jaar dien je lidgeld, 7,5 EUR per gezin, te betalen om de administratiekosten te dekken.

Wil je meer informatie over voedselteams, verwijzen wij je door naar Mevr. Katelijne Kerkhofs, regioverantwoordelijke Limburg/Antwerpen van Voedselteams vzw: 0499 24 79 01 of katelijnekerkhofs@hotmail.com U kan ook de website  http://www.voedselteams.be/   raadplegen.

Opmerking:

Mededelingen - rondvraag

De “versteende” voortuinen:

Marc Tobback heeft geteld hoeveel voortuinen “versteend” zijn in Mortsel.

Gehanteerd criterium voor “versteend” werd genomen: belangrijk aandeel verhard oppervlak in de voortuin buiten de (ruime) toegangswegen naar de voordeur en de garage.

In het voorjaar 2003 werden er 661 “versteende voortuinen geteld. Alhoewel niet hard te maken, kan men zich niet van de indruk ontdoen dat versteende voortuinen een “voorbeeldfunctie” hebben voor de buren, zodat er clusters ontstaan.

Bij het bekijken van de kaart werd opgemerkt dat men nog verschillende niet-gemarkeerde verharde voortuinen kent: het aantal versteende tuinen zal dus zeker niet overschat zijn.

 versteende voortuinen 2003

Stookolietanks:

bij de inventarisatie van de versteende voortuinen deze lente, werden opmerkelijk veel vulopeningen opgemerkt die nog niet voorzien waren van een groen dop (tankcontrole: in orde).

dit wijst volgens Marc Tobback nogmaals op de noodzaak een actie te ondernemen rond het buitendienststellen van stookolietanks.

Parking ingang zwembad:

vroeger werd het bosje achter het stadhuis afgeschermd door een hek aan de straatzijde en aan de ingang van het zwembad.
Door dit hek was er weinig betreding en kreeg o.a. salomonszegel de kans zich te ontwikkelen

aan de ingang van het zwembad is de omheining weggenomen zodat er verschillende nieuwe wegen door het bosje ontstaan door betreding.
Ook de auto’s maken gretig gebruik van de vrijgekomen strook om te parkeren: de begroeiing is daardoor reeds een tweetal meter opgeschoven.

Fiets- en wandelroutes:

Warmteverliezen opsporen met luchtfotografie:

Meting luchtvervuiling:

Kippenactie 2003:

21 schildpadden op fortvijver

Diverse:

[Werking 2003]

laatste wijziging: 23/06/22