Verslag milieuraad 8 mei 2003

Aanwezig:

Berghmans Hugo; De Laet Marina; Desmyter Jan; Dierick Jean; Iven Ivo; Lauwers Charles; Mertens Erik; Roekens Eduard; Tobback Marc; van Huygevoort Leo; Van Peer Ria; Van Puyvelde Janine

Bezoek aan de zonneboiler van het stadhuis:

Onder leiding van Erik Mertens bezichtigden de aanwezigen de zonneboiler van het stadhuis.

Deze installatie vormt een demonstratieproject dat door iedereen bezocht kan worden (bezoek vooraf reserveren bij Erik Mertens – 03/444.17.17 of erik.mertens@mortsel.be)

Nieuwe vergaderdata coördinatiecomité:

Omdat er problemen optreden met het tijdig bezorgen van de poststukken voor de leden van de milieuraad, werd er besloten om de vergaderdata van het coördinatiecomité één week naar voor te verschuiven. (Op het coördinatiecomité wordt de agenda van de milieuraad opgesteld)

De nieuwe data voor 2003 zijn: (in principe: derde maandag van de maand, 18:00u in de vergaderzaal van de technische dienst)

Nieuw Emailadres milieuraad:

Omwille van de niet aflatende stroom ongewenste email (spam), werd besloten om het adres mrm@yucom.be buiten gebruik te stellen.

Mogen wij u vragen om vanaf heden alle email voor de milieuraad te verzenden naar:

info@milieuraadmortsel.be

(alle email voor dit adres wordt gefilterd van spam)

Wijziging statuten:

Het stadsbestuur heeft voorstellen geformuleerd om de statuten van de milieuraad te wijzigen. Deze zijn besproken op de milieuraad van 3 april 2003.

Gelet op onze huidige statuten, kan een statuutwijziging pas doorgaan na goedkeuring van 2/3 van de stemgerechtigde leden. Dit was op 3 april 2003 niet het geval.

Op 8 mei 2003 werd de statuutwijziging unaniem goedgekeurd door de aanwezige leden van de milieuraad. (bij een tweede oproep volstaat volgens de statuten een normale meerderheid van de aanwezige leden van de milieuraad)

Werking van de milieuraad

breng thema’s en ideeën aan om de werking van de milieuraad te verbeteren

Probleem van het openen van de briefwisseling van de milieuraad door de stedelijke diensten:

"...
Art. 29: Het briefgeheim is onschendbaar.
De wet bepaalt welke agenten verantwoordelijk zijn voor de schending van het geheim der aan de post toevertrouwde brieven.
...;"

Gevolg van adviezen:

In zitting van 14 april 2003 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van een aantal adviezen die door de milieuadviesraad werden uitgebracht.

Hierbij geven wij u een overzicht van deze adviezen en het gevolg dat daaraan is gegeven door het college van burgemeester en schepenen:

Bessemgebied bedreigd... antwoord gemeentebestuur Boechout op de open brief van de Mortselse milieuraad:

Op de milieuraad van 13 maart 2003 werd besloten om een open brief te zenden aan het gemeentebestuur van Boechout om te protesteren tegen het verlenen van een bouwvergunning aan Matexi voor de bouw van 5 woningen aan de Oude Steenweg in het Bessemgebied.

Op 2 april 2003 hebben we volgend antwoord ontvangen:

“… Geachte

Het College van Burgemeester en Schepenen van Boechout heeft kennis genomen van de ‘open brief’ van de Milieu advies Raad van Mortsel in verband met de bouwvergunning voor 5 woningen aan de Oude Steenweg te Boechout.

Eerst en vooral willen wij in herinnering brengen dat het hier een bouwvergunning betreft voor een gebied dat in het gewestplan aangeduid is als woonzone. Het gemeentebestuur van Boechout heeft bij het verlenen van de bouwvergunning alle stappen, voorzien in de wettelijke procedure, correct gevolgd. Overleg met het bestuur van de buurgemeenten of met verenigingen uit buurgemeenten is in deze procedure niet voorzien.

De verdere invulling of eventuele aanpassing van de bestemming van dit gebied wordt vastgelegd in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Boechout. Dit structuurplan is momenteel in opmaak.

Wij hopen u hiermee van dienst te zijn,

(getekend)

Frank Coenen
gemeentesecretaris
  Albert Mariën
burgemeester

 ..."

Mededelingen van het stadsbestuur:

oproep: ideën voor afvalpreventieprojecten:

Naar aanleiding van het nieuwe IGEAN/FOST+-project komen er middelen beschikbaar uit de verkoop van de PMD-zak. Dit geld dient exclusief besteed te worden aan afvalpreventie. (De fondsen worden beheerd door IGEAN)

Alle ideeën voor afvalpreventieprojecten die met deze gelden uitgevoerd kunnen worden zijn welkom bij Erik Mertens (03/444.17.17 of erik.mertens@mortsel.be)

voorstelling ontwerp ruimtelijk structuurplan Mortsel:

Op woensdag 4 juni 2003 om 20:00u wordt het ontwerp ruimtelijk structuurplan Mortsel voorgesteld in ‘t Parkske.

Het is aanbevolen aanwezig te zijn op deze vergadering, zodat op de volgende vergadering van de milieuraad dit ontwerp vlot besproken kan worden

reductieplan voor bestrijdingsmiddelen:

Het Vlaams Parlement heeft beslist om vanaf 2004 het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor het beheer van openbare ruimtes te verbieden. Enkele diensten die kiezen voor een systematische afbouw kunnen dat verbod even uitstellen.

Hiertoe dient de stad voor 1 juni 2003 een reductieplan op te stellen.

Dit plan zal weldra voorgesteld worden aan de leden van de gemeenteraad en de milieuraad.

Meer info rond dit thema: www.zonderisgezonder.be

Mededelingen - rondvraag

Kippenactie 2003:

Er werden 109 kippen verkocht aan 27 klanten (gemiddeld 4.0 kippen per klant)

De kippen zullen zaterdag 21 juni 2003 om 10:00u bedeeld worden op het recyclagepark.

sluikplakken:

voorbeelden van sluikplakkenOp de milieuraad 12 september 2002 werd het probleem van wildplakken aangekaart. Het stadsbestuur deelde toen mee dat ze via de graffitiploeg het probleem ging aanpakken.

Erik Mertens gaat dit thema nog eens opnemen binnen de eigen organisatie.

Openbaar onderzoek heraanleg Antwerpsestraat in Mortsel:

In de briefwisseling werd een ontvangstbevestiging gevonden van een bezwaarschrift tegen de heraanleg van de Antwerpsestraat.
Het betrof hier een standaardbrief en de omslag met de gegevens van de adresgegevens ontbrak.

De milieuraad heeft geen bezwaarschrift ingediend.

Bij navraag bij het stadsbestuur blijkt dit een vergissing te zijn; er is door de milieuraad geen bezwaarschrift ingediend.

Aanplantingen St. Benedictusstraat:

Mevrouw Van Puyvelde heeft vragen bij de hoogte van de nieuwe aanplant in de Sint Benedictusstraat. De nieuwe aanplant zal, van zodra ze in blad komt, de zichtbaarheid van de voetgangers voor de automobilisten verminderen.

Schepen Van Dyck heeft meegedeeld dat het probleem van de haagbeuken van de eerste dag door al gemeld is aan het stadsbestuur. Deze boompjes zullen bijgesnoeid worden op het goede moment.

Het stadsbestuur krijgt van de milieuraad een pluim voor de wijze waarop de beplanting werd gestructureerd: het principe van de gelaagdheid is hier toegepast. Er zijn bv. systematisch bodembedekkers aangeplant tussen de haagbeuken als onkruidbestrijder.

Diverse:

Milieu-informatie:

www.ecologischgroen.be:

Om hun kijk op "ecologisch tuinieren en groenbeheer" een grotere bekendheid te geven bij de tuinliefhebber, hebben VLACO vzw, VELT vzw, ECOLIFE en Natuurpunt/Regionale Milieuzorg de handen in elkaar geslagen. Het resultaat is een nieuwe website boordevol informatie met als voornaamste boodschap: "ecologisch tuinieren en groenbeheer is geen plicht, maar een plezier".

Naast artikels over ecologisch tuinieren, groenbeheer en het voorkomen van tuinafval, bevat de website een linkspagina, een bibliotheek en een discussieforum voor wie nog met vragen blijft zitten. Bijzonder aan de website is wel het luik "tuindagboek" waarin zes bezitters van een ecologische tuin gedurende één jaar lang een tuindagboek bijhouden.

Etenswaren in de vuilnisbak:

In “De Morgen” 30 april 2003 konden we lezen dat elk Belgisch gezin maandelijks gemiddeld meer dan 8 kilogram etenswaren (11% uit van de aangekochte hoeveelheid) in de vuilnisbak werpt. Dit vormt een jaarlijkse afvalberg van 37,7 miljoen kilogram voedsel.

Het artikel was gebaseerd op een studie van het onafhankelijke onderzoeksbureau Compagnie, in opdracht van de firma Toppits.

www.fietswacht.be – meldpunt voor fietsers

De Fietswacht is een centraal meldpunt waar fietsers met hun klachten en verzuchtingen terechtkunnen. Geen pechverhelpingsdienst die je lekke band herstelt of je kapotte achterlicht vervangt, wel een energiek netwerk van mensen die samen ijveren voor comfortabeler en veiliger fietsen in de regio.

De Fietswacht inventariseert immers niet enkel de problemen en klachten; ze komt ook tussen bij de bevoegde diensten of overheden, en dringt aan op een oplossing.

Het feit dat een en ander gegroepeerd gebeurt en met aandacht voor de pers, maakt dat de slaagkans pakken groter is. Bovendien volgt de Fietswacht de dossiers ook verder op, en mocht een probleem niet vlot genoeg worden opgelost, dan kan overwogen worden of er een actie moet worden opgezet.

[Werking 2003]

laatste wijziging: 23/06/22