Verslag milieuraad 27 november 2008

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Boudewijns Raymond; Creemers Annemie; De Laet Marina; De Meyere Carine; Desmyter Jan; Iven Ivo; Lambert Griet; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Puyvelde Jeannine

Advies trage wegen plan

Het ontwerp advies van vorige vergadering werd besproken en aangevuld wat leidde tot het definitieve advies.

Het advies werd unaniem uitgebracht door de aanwezige leden van de milieuraad

Advies volledige terugbetaling abonnementskosten openbaar vervoer stadspersoneel:

zie Advies volledige terugbetaling abonnementskosten openbaar vervoer stadspersoneel

Advies gewestelijk RUP afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen.

Op basis van de omstandige bespreking van de deelplannen in de vergadering werd het advies opgesteld.

Andere opmerkingen:

Eerste bespreking RUP Stadsplein:

Het openbaar onderzoek loopt tot 25/12/2008. Op deze vergadering werd het plan besproken zodat in de milieuraad van december het eigenlijke advies uitgebracht kan worden.

Een samenvatting van het brainstormen zal ter voorbereiding van de volgende vergadering doorgezonden worden aan de leden van de milieuraad.

“Memorandum duurzame ruimtelijke ordening”:

Tijdens de vorige vergadering werd er gesteld dat het niet nodig is om nog verder adviezen rond duurzaam bouwen uit te brengen omdat op gewestelijk niveau gewerkt wordt aan een geïntegreerd beleid met dezelfde klemtonen als die in het memorandum staan.

Bij navraag bij het Vlaams gewest werd meegedeeld dat een aantal kabinetten werken aan bepaalde deelthema’s (vb. gronden- en pandenbeleid, E-peil, lokaal woonbeleid, sociale woningbouw, heffing op leegstand, …).

Vanuit het gewest reageerde men verbaasd op de stelling dat er een overkoepelend gewestelijk initiatief zou zijn. Het beleid van het gewest is juist het omgekeerde: de gemeenten meer verantwoordelijkheid geven omdat een lokaal beleid het best in kan spelen op de plaatselijke situatie.

Het bevriezen van onze adviezen rond een duurzame ruimtelijk ordening was dus voorbarig.

Suggesties projecten stad Mortsel in kader van de samenwerkingsovereenkomst

Jaarlijks kan de stad voor 400.000 euro projecten indienen die voor 50% betoelaagd worden door het gewest in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu 2008-2013 werkingsjaar 2009.

In vorige vergaderingen werd aan de milieuraad hiervoor gevraagd suggesties te doen.

Het stadsbestuur heeft reeds een aantal projecten geselecteerd zodat de subsidiepot opgebruikt is, spijtig voor de leden van de milieuraad die hun huiswerk hierover gemaakt hebben.

Overzicht van de projecten die door het stadsbestuur gepland zijn:

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Mededelingen van het stadsbestuur:

Antwoord stadsbestuur op adviezen milieuraad:

Nieuwe milieuvergunning Luchthaven Antwerpen bouwt trainingsvluchten af:

Vlaams minister Hilde Crevits heeft een nieuwe milieuvergunning uitgereikt voor de luchthaven van Antwerpen. Minister Crevits heeft de bijzondere voorwaarden beter afgestemd op de klachten die in de voorbije jaren werden geuit tegen sommige activiteiten op de luchthaven. De minister beperkt het aantal trainingsvluchten en verbiedt circuitvliegen op zon- en feestdagen. De luchthaven van Antwerpen kan zich nu verder ontwikkelen als een zakenluchthaven van regionaal belang.

Waarom is er een nieuwe milieuvergunning nodig?

Op 17 juni 2004 werd bij besluit van de Bestendige Deputatie een milieuvergunning afgeleverd. Hiertegen werden beroepen ingediend bij de Vlaamse minister van Leefmilieu. Op 30 december 2004 reikte de minister een aangepaste milieuvergunning uit. Deze werd op 8 mei 2008 vernietigd door de Raad van State. Als gevolg van deze vernietiging kwam de milieuvergunning van de Bestendige Deputatie opnieuw tot leven, in afwachting van een nieuwe beslissing van de minister over de ingediende beroepen.

Wat waren de voornaamste klachten?

In 2007 werden er 80 klachten en meldingen geregistreerd, meestal over geluidshinder van vliegtuigen, en vooral van trainingsvluchten.

De luchthaven Antwerpen beschikt over een uitgewerkte klachtenprocedure. Deze procedure werd in het milieuoverleg overeengekomen met de vertegenwoordigers van de luchthavendirectie, van de omliggende gemeenten en van de milieugroeperingen. Klachten kunnen zowel bij de luchthaven als bij de gemeenten ingediend worden.

Wat is nieuw in de milieuvergunning?

De minister heeft vooral die activiteiten ingeperkt, die door de omwonenden als meest hinderlijk werden ervaren.:

Een beperking van het aantal trainingsvluchten

De vernietigde milieuvergunning ging uit van een maximum van 23.000 trainingsvluchten (landingen of opstijgingen) tot 2023 en daarna van maximaal 19.500. Vanaf 2009 wordt een vermindering van trainingsvluchten opgelegd tot 23.000, 21.000 vanaf 2011 en 19.000 in 2013.

Vanaf 2014 moet een alternatief voor de basisopleiding van piloten gevonden zijn. Het toegelaten aantal trainingvluchten gaat dan verder omlaag, om te komen tot een maximum van 8.000 vluchten. Dit aantal wordt beschouwd als een minimum omdat leerling-piloten in een verdere fase van hun opleiding moeten kunnen leren vliegen op instrumenten en ILS (Instrument LandingsSysteem). Dit is aanwezig op de luchthavens van Antwerpen en Oostende.

Bijkomende maatregelen:

Naast deze bijkomende beperkingen komen nog andere maatregelen in voege, die moeten leiden tot een vermindering van de hinder van activiteiten die slechts aanvullend zijn voor de eigenlijke functie van de luchthaven als stedelijke zakenluchthaven.

Uit een benchmark met de omliggende luchthavens is gebleken dat de vergoedingen voor het landen en opstijgen van kleine toestellen op de luchthaven Antwerpen laag waren. Minister Hilde Crevits wil met een gevoelige verhoging van de vergoedingen vanaf 2009 voor landingen en opstijgingen van kleine toestellen deze vluchten beperken tot deze met een effectieve bestemming luchthaven Antwerpen.

Daarnaast geldt ook de beperking dat maximaal 2 toestellen tegelijk in de lucht mogen zijn. Deze beperkingen zijn gepubliceerd in de AIP (Aeronautical Information Publication).

Meer info: zie ook Overlegcomité luchthaven Antwerpen

Mededelingen

Kippenactie:

Wegens de risico’s van de vogelgriep en de daarbij horende beschermingsmaatregelen werd de verkoop van kippen vier jaar bevroren.

Het gevaar van deze ziekte lijkt gestopt te zijn. Daarom wordt overwogen om in 2009 terug een kippenactie te organiseren.

Op dit moment wordt nog bekeken aan welke prijs de dieren verkocht zullen worden.

Planning:

Gratis eco-controle van personenwagens:

Waarschijnlijk kan de milieuraad in samenwerking met de lokale vertegenwoordiger van Midas de Mortselaars een gratis eco-controle aanbieden (waarde: 39 euro).

Over de concrete invulling van het project wordt nog gesproken.

Mogelijke uitvoeringperiode wordt gepland op maart-april 2009.

Punten die gecontroleerd worden:

Adviesraad Wonen Mortsel (AWM) - wonen boven winkels (vergadering 06/10/2008):

De leegstandsheffing wordt toegepast op winkelpanden waar de mogelijkheid is om boven de winkel te wonen. Tijdens het eerste jaar wordt de eigenaar vrijgesteld van deze heffing. Nadien wordt deze wel toegepast à rato van de gevelbreedte.

De eigenaars van panden waar tot op heden nog geen aparte ingang is, moeten via subsidies gestimuleerd worden om dit in de toekomst mogelijk te maken. Zo wordt het wonen boven winkels alvast iets toegankelijker.

Het advies van de Milieuraad werd door de AWM inmiddels omgevormd tot een advies van deze adviesraad.

Adviesraad Wonen Mortsel (AWM) - Belasting op onbebouwde percelen (vergadering 06/10/2008):

Ook hier wordt door de AWM verwezen naar het initiatief van de Milieuraad. Het advies van de milieuraad werd omgevormd tot een advies van de AWM.

Woonstudie:

Het college gaat principieel akkoord een woonstudie uit te voeren.

Het college belast het Woonloket om dit verder uit te werken inzake de voorbereiding, de praktische uitwerking, de fasering en het financiële luik.

De budgetten ter verwezenlijking van dit project zullen worden ingeschreven in de begroting van 2009.

Resultaten nestkastenactie 2008:

Zie "nestkastenactie"

Resultaten behaagactie:

Zie:

Vergaderdata 2009:

Rondvraag

projectvoorstel voor natuurontwikkeling volgens het principe van 'Harmonisch parkbeheer' in de parkzone

Marina De Laet stelt voor om in nog ongebruikt parkgebied een bloemenrijk binnengebied te creëren in afwachting dat de zone een definitieve invulling krijgt.
Juist deze tussenfase kan gebruikt worden om een grotere biodiversiteit in deze omgeving te creëren.

Er wordt voorgesteld om na voorbereiding van het terrein, bloemenrijke zones in te zaaien die het gebied visueel aantrekkelijker maken én voor voldoende voedsel zorgen voor insectenetende vogels.
Door een grote verscheidenheid van zaadplanten waar zowel een- als meerjarige planten te verspreiden, kan een lange bloeitijd gegarandeerd worden. Ook is het een waarborg voor een continu voedselaanbod.

Hierdoor ontstaan er geen voedseltekorten in de onderste laag van de voedselketen. (kringloopwerking)

Om het project mogelijk te maken, zou samengewerkt moeten worden met verschillende partners zoals het stadsbestuur (eigenaar terrein, voorbereiden grond), VELT (levering streekeigen zaden) en de milieuraad.

Erik Mertens gaat na bij het stadsbestuur of dit plan mogelijk is.

[Werking 2008]

laatste wijziging: 17/08/10