Verslag Milieuraad 3 december 1998

Aanwezig:

Berghmans H.; Bollen J.; Cuypers K.; Desmyter J.; Ex W.; Jespers A.; Lahousse M.; Leys L.; Mertens E.; Stroobandt H.; Tobback M.; Van Tilburg E.; Lernout N.

Gemeentelijk mobiliteitsplan

Meer informatie: zie elders op deze website

Gescheiden riolering, septische putten: voorstel tot invoering model gemeentelijke verordening van VMM

Rekening houdend met de polemiek in verband met gescheiden riolering en septische putten die er nog steeds is binnen de gemeente, lijkt het nuttig om de gemeente te adviseren om op korte termijn een verordening op te stellen i.v.m. lozing huishoudelijk afvalwater, aansluiting op openbare riolering en afkoppeling van hemelwater.
Vanwege het gemeentebestuur zijn er nog geen merkbare stappen in die richting gezet.
De VMM heeft een model verordening opgesteld die, mits enkele aanpassingen, dadelijk bruikbaar is. Hierdoor dienen we niet te wachten op de reeds lang aangekondigde wijziging van de bouwverordening om een ondubbelzinnig en coherent beleid te krijgen i.v.m. bovenstaande onderwerpen

In de omzendbrief BA-98/08 van 06/10/98 van Vlaams minister Leo Peeters, betreffende "Investeringsfonds - toestemming tot gebruik van trekkingsrechten voor niet-prioritaire rioleringen - afkoppelingsbeleid" worden de gemeente erop gewezen dat het:

De gemeenten zijn bevoegd voor de aanleg en het onderhoud van de openbare riolering.
Met bet oog op de rendabiliteit van de uitgevoerde investeringen en de beheersing van overstromingsrisico's, heeft de gemeente er alle belang bij dat de individuele burger de bepalingen in titel II van het Vlarem m.b.t. de lozing van huishoudelijk afvalwater en hemelwater, naleeft.
Om de gemeenten te helpen deze bepalingen afdwingbaar te maken en hen de mogelijkheid te bieden hierop aanvullingen te formuleren, werd door de Vlaamse Milieumaatschappij een ontwerp van gemeentelijke verordening uitgewerkt. Dit ontwerp van gemeentelijke verordening moet de gemeenten de mogelijkheid bieden om, vertrekkende van de uitgewerkte basistekst en rekening houdend met de lokale situatie, een eigen gemeentelijke verordening uit te werken, 'geknipt' op maat van de gemeente.
In het ontwerp van gemeentelijke verordening worden de belangrijkste bepalingen uit titel II van Vlarem m.b.t. de lozing van huishoudelijk afvalwater en hemelwater hernomen. Deze bepalingen zijn bindend en kunnen door de gemeenten niet gewijzigd worden.
Waar mogelijk werden voorstellen tot aanvulling op de bepalingen in Vlarem geformuleerd. Het zijn deze aanvullingen die de VMM nu aan de gemeenten wil voorleggen. De gemeenten zijn vrij deze aanvullingen over te nemen of ze nog verder uit te werken. Het zijn in het bijzonder deze aanvullingen die het specifieke karakter van bet gemeentelijke beleid bepalen.
Ten slotte moet benadrukt worden dat bet vooropgestelde ontwerp betrekking heeft op particuliere woningen. De bepalingen die in dit ontwerp van gemeentelijke verordening zijn opgenomen, zijn daarom niet rechtstreeks toepasbaar op vergunningsplichtige inrichtingen.

Samenvatting " Ontwerp gemeentelijke verordening lozing huishoudelijk afvalwater, aansluiting openbare riolering en afkoppeling van regenwater":

De milieuraad heeft unaniem afgesproken om het gemeentebestuur te adviseren een dergelijk reglement in te voeren.

Selectieve inzameling huishoudelijk afval: voorstelling afvalcijfers

Er werd informatie verstrekt door de milieu-ambtenaar over de afvalcijfers van Mortsel

Het verslag is elders op deze website te vinden.

Informatie-avond "thuiscomposteren "

Op 25/11/98 werd er in zaal 't Parkske een informatie-avond georganiseerd door het gemeentbestuur.

Er werd informatie verstrekt over deze informatie-avond via:

Er zijn slechts 17 belangstellenden opgedaagd voor de voordracht. Op één persoon na, hadden alle deelnemers reeds een compostvat. Zij kwamen voor meer informatie omdat zij van oordeel waren dat het composteringsproces bij hun niet perfect verloopt.

Uit de geringe opkomst (bijna geen "nieuwe" composteerders) kan besloten worden dat het organiseren van info-avonden over thuiscomposteren per wijk niet zinvol is.

[Vergaderingen 1998]

laatste wijziging: 16/01/99