Behaag Mortsel Natuurlijk

AANBOD  -  BESTELINFORMATIE 2024

logo behaag-actie


De plantpakketten

Pakket 1: Houtkant

Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20m lang en 3 m breed) kan zich aan een houtkant wagen. Het onderhoud is zeer beperkt: een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

Soorten: Zomereik, Haagbeuk, Winterlinde, Zoete kers, Vogelkers en Lijsterbes
Van elke soort 2 stuks. (voor ongeveer 20m haag) - Prijs: 17 Euro

Pakket 2: Houtkant natte en moeilijke gronden

Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die bestand zijn tegen een vochtige bodem.

Soorten: Zwarte Els, Waterwilg, Gelderse roos en Hazelaar.
Van elke soort 3 stuks. (voor ongeveer 20m haag) - Prijs: 16 Euro

Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag

Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven zodat ze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans om uit te groeien.

Soorten: Wilde liguster, Veldesdoorn, Fladderiep, Rode kornoelje, Haagbeuk en Gelderse roos.
Van elke soort 4 stuks. (voor ongeveer 8m haag) - Prijs: 32 Euro

Pakket 4: Doornhaag

Ondoordringbare haag voor afscherming. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.

Soorten: Sleedoorn, Eenstijlige meidoorn, Eglantier en Hondsroos.
Van elke soort 6 stuks (voor ongeveer 8m haag) - Prijs: 31 Euro

Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag

Een pakket met doornige, bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de twee jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden

Soorten: Sleedoorn, Eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, Gele kornoelje, Sporkehout en Wilde Kardinaalsmuts.
Van elke soort 4 stuks. (voor ongeveer 8m haag) - Prijs: 33 Euro

Pakket 6: Veldesdoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden

Soort: Veldesdoorn; 25 stuks. (voor ongeveer 6.25m haag) - Prijs: 35 Euro

Pakket 7: Meidoornhaag

Haag bestaande uit één soort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door vele insecten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek

Soort: Eenstijlige meidoorn; 25 stuks (voor ongeveer 6.25m haag) - Prijs: 29 Euro

Pakket 8: Bijenbosje

Een bosje of een haag om van te smullen. Denk maar aan vlierbloesempannenkoeken, sleedoornjenever, kornoeljesiroop, hazelnotenchoco en rozenbottelthee.

Soorten: eglantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers (voor ongeveer 4m haag)
Van elke soort 2 stuks - Prijs: 17 Euro

Pakket 9: Vogelbosje

Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.

Soorten: Kardinaalsmuts, Eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, Rode kornoelje en Sporkehout.
Van elke soort 1 stuk. - Prijs: 7 Euro

Pakket 10: Taxushaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren lage tuinafrastering. Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig.
Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor kankerbestrijdende medicijnen.

Soort: Taxus; 5 stuks (voor ongeveer 1.5m haag) - Prijs: 11 Euro

Pakket 11: Haagbeukenhaag

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met een haag van (rode) beuk.

Soort: Haagbeuk; 25 stuks (voor ongeveer 6.25m haag) - Prijs: 30 Euro

Pakket 12: Beukenhaag

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" bieden we niet aan.

Soort: beuk; 25 stuks (voor ongeveer 6.25m haag) - Prijs: 31 Euro

Pakket 13: Ligusterhaag

Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Mogelijk is juist om die reden deze haagplant inmiddels minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als voor de besjes).

Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien. Het is dus een ideale plant om buxus te vervangen.

Soort: wilde liguster - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 29 Euro

Pakket 14: Wilde kamperfoelie of boskamperfoelie (Lonicera periclymenum)

Deze inheemse plant verkiest een plaats in de halfschaduw. Hij groeit algemeen in bossen, struwelen en houtkanten.
Van mei tot en met juli verschijnen er purperroodachtige, binnenin lichtgele bloemen. Ze staan in eindstandige trossen en verspreiden een zoete geur, vooral 's avonds. Het is eventueel mogelijk dat er in de herfst een nabloei plaatsheeft. De bessen zijn koraalrood tot zwart.
Het zijn slingerplanten die rechtswindend zijn. Ze groeien tot 1 meter per jaar. Deze planten hebben een klimhulp nodig

Prijs: 6 Euro/stuk

Pakket 15: Bosrank (Clematis vitalba)

De plant uit onze streken groeit best in halfschaduw, in de zomer 3 tot 5 uur zon per dag. Het is een snelle groeier die tot 10m hoog kan worden en 5 à 8m breed. Hij staat liefst niet in volle zon, wat beschut tegen de wind en verkiest een vochtige bodem.
De kleine roomwitte bloemen groeien in schermvormige pluimen. Ze verspreiden een lichte amandelgeur. Na de bloei veranderen de bloemen in zilverachtige zaadpluimen.
Het is een rankplant: bladsteelranken krullen zich rond een voorwerp; de plant heeft dus een klimhulp nodig.

Prijs: 6 Euro/stuk

Pakket 16: Knotwilg

Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. Dit is een tak afgehakt van een andere knotwilg, ongeveer 2,5m lang en 4 tot 6 cm doorsnede. Indien deze poot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal ze uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Prijs: 6 Euro/stuk

Pakket 17: Winterlinde (Tilia cordata)

De winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Dus enkel voor een tuin met veel ruimte! De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.

Prijs: 26 Euro /stuk

Pakket 18: Okkernoot (Juglans regia )

Met zijn mooie rechte stam en kruin die tot 25 m hoog kan worden, is de okkernotenboom een indrukwekkende boom. Hij is niet geschikt voor een klein stadstuintje, maar in een grote tuin op de buiten is hij zeker op zijn plaats. Met zijn dicht bladerdak is hij de ideale schaduwboom. Vliegen en muggen hebben een hekel aan de aromatische bladeren. Een notenboom in de buurt van je raam garandeert je rustige zomernachten. 

Prijs: 26 Euro /stuk

Pakket 19: Pruim ‘Belle de Louvain

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed, doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders.

De aangeboden boom heeft een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd

Prijs: 30 Euro/stuk

Pakket 20: Kers ‘Lapins’

In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat.  De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven.

De aangeboden boom heeft een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd

Prijs: 30 Euro/stuk

Pakket 21: Appel ‘Cox Orange’

Deze appelboom is een heerlijke eet- en dessertappel afkomstig uit Engeland (1825) en is wereldwijd bekend om zijn hoogstaande smaak en aromatisch lichtgeel vruchtvlees. De appel is lekker sappig en kan ook gebruikt worden voor het maken van ciders. Aan de zonnekant heeft deze een mooie rode blos. De appelen zijn iets kleiner dan de gemiddelde appel, maar zijn smaak en veelzijdigheid in gebruik maakt dit zeker goed! Hij is plukrijp begin oktober en kan bewaard worden tot in januari. Hij is licht zelfbestuivend, maar een bestuiver vergroot de opbrengst enorm dus is dit zeker aan te raden

De aangeboden boom heeft een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd

Prijs: 30 Euro/stuk

Pakket 22: Peer ‘Bon Chrétien Williams’

Dit is een zeer populaire perenboom o.a. gekend is door de drank “Poire William’s”. Net zoals alle perenbomen verkiest deze een zonnige standplaats om een maximale opbrengst te verkrijgen. Hij bloeit laat van eind april tot begin mei waardoor de kans op vorstschade miniem is. Het oogsten gebeurd vanaf eind augustus tot begin september. Een mooiere opbrengst kan men krijgen door een kruisbestuiving met andere soorten.  Het vruchtvlees van deze peer is wit-geel en smelt zo in de mond. Ze zijn ook rijk aan sap en hebben een lekkere zoete smaak en een zacht aroma. 

De aangeboden boom heeft een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd

Prijs: 31 Euro/stuk

Meer info:

Hoe uw plantgoed bestellen ?

Gebruik hiervoor ons on-line bestelformulier: http://inschrijvingen.milieuraadmortsel.be/#/behaag-actie

Bestelvoorwaarden:

Vragen? Stuur een Email naar: info@milieuraadmortsel.be

Wanneer afhalen ?

Op zaterdag 30 november 2024 tussen 11:00u en 13:00u. kan je je bestelling afhalen in loods 41 in de Neerhoevelaan te Mortsel (fort 4 - eerste loods aan de rechterkant als je de Neerhoevelaan langs de Krijgsbaan komt).

[actie "Behaag Mortsel ...  Natuurlijk"]

laatste wijziging: 06/07/24