"... Gelet op de bevoegdheden die aan de MINA-raad door de milieuconvenant toegekend worden om op eigen initiatief adviezen te verstrekken;
Gelet op de beslissing van de milieuraad van 6 juni 2002;
formuleert de Milieu Advies Raad het volgende advies naar het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad toe:
De milieuraad vraagt aan het stadsbestuur om een subsidiereglement voor het gebruikt van FSC-hout goed te keuren.
Dit subsidiereglement dient de bevolking te sensibiliseren voor het aanwenden van duurzaam geteelde houtsoorten.
Gezien het sensibiliseringsaspect belangrijker is dan de eigenlijke financiële tegemoetkoming, kan het reglement een beperkte looptijd hebben.
In bijlage kan u meer informatie rond FCS-hout en een modelreglement vinden, dat door het WWF werd opgesteld. ..."
Op 12 november 2002 heeft het college van burgemeester en schepenen volgend besluit meegedeeld:
"...
Samenvatting inhoud:
De milieuraad stelt voor dat het stadsbestuur een
subsidiereglement opstelt waarbij inwoners een subsidie krijgen
bij het gebruik van FSC-gelabeld hout bij bouwen of verbouwen.
(nvdr. FSC.-hout = hout afkomstig uit duurzaam beheerde bassen
ander controle van het internationaal keuringsorganisme FSC en
WWF)
Antwoord:
Het stadsbestuur meent dat het momenteel belangrijker is om de burger in te Iichten over het hoe en waarom van FSC-gelabeld hout (sensibilisatie). Het gegeven FSC-gelabeld hout is momenteel nog niet echt gekend bij de bevolking waardoor de effectiviteit van een subsidiereglement te betwijfelen valt.
Verder lijkt het ons aangewezen om de beperkte financiële middelen van het stadsbestuur te gebruiken om zelf voorbeeldprojecten uit te werken met gebruik van FSC-gelabeld hout en de bestaande subsidiereglementen rand hergebruik van regenwater, rationeel energiegebruik en milieuzorg in schalen in stand te houden. ..."
Gemeentelijk reglement houdende de subsidie voor gebruik van hout voorzien van een FSC-label(FSC : Forest Stewardship Council) of equivalent (*).Art. 1 Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten kan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente met ingang van (datum) een gemeentelijke toelage verlenen in woningen of gebouwen voor het gebruik van hout voorzien van een FSC-label (FSC : Forest Stewardship Council) of equivalent (*) bij nieuwbouw of renovatie.
Art. 2 Enkel woningen of gebouwen gelegen op het grondgebied van de gemeente komen in aanmerking. Art. 3 De subsidie bedraagt :
Art. 4 De aanvraag tot het bekomen van een
subsidie voor het gebruik van hout voorzien van een FSC-label
of equivalent (*) dient te worden ingediend bij het
College van Burgemeester en Schepenen.
Art. 5 Binnen een periode van dagen na het indienen van de aanvraag tot subsidie deelt het gemeentebestuur de aanvrager mee of de subsidie ontvankelijk is verklaard. In de mededeling wordt het subsidiebedrag vastgelegd. Pas na het voorleggen van de nodige bewijsstukken - op de fakturen moet het nummer van het FSC-certificaat zijn vermeld - wordt het subsidiebedrag gestort. Art. 6 Binnen een periode van dagen na het verkrijgen van de subsidie kan door de bevoegde ambtenaar een controle ter plaatse worden uitgevoerd. Indien bij controle frauduleuze en / of onwettige praktijken worden vastgesteld, vervalt de gehele subsidie. De bevoegde ambtenaar kan beroep doen op derden. Het stadsbestuur behoudt zich het recht voor om subsidie-aanvragen te weigeren die niet beantwoorden aan de geest van dit reglement. Art. 7 Geschillen aangaande het reglement of de controle worden beslecht door het College van Burgemeester en Schepenen. (*) Het systeem voor certificering moet :
Weergegeven met de toestemming van WWF. © 2000. WWF-België. Alle rechten voorbehouden. |
NAAR EEN STRATEGIE OP LOKAAL NIVEAU VOOR EEN VERANTWOORD HOUTGEBRUIKDe capaciteiten van de lokale besturen worden vaak onderschat wanneer wereldwijde milieuproblemen aan bod komen. Toch blijkt dat zelfs voor een zeer complex probleem als ontbossing, lokale overheden een duidelijke rol kunnen spelen in het streven naar een beter bosbeheer. Heel wat gemeenten/steden ondertekenden een paar jaar geleden de boycot tegen - voornamelijk - tropisch hout. Ze deden dit uit de overtuiging op die manier de ontbossing in de tropen tegen te houden. De lokale overheden hebben op deze wijze duidelijk bijgedragen tot de bewustmaking van hun inwoners. De boycot-actie heeft dus een positief effect gehad door te fungeren als alarmbel, maar op lange termijn is een boycot geen realistische oplossing. Begin jaren 90 werd daarom een nieuw beleid gelanceerd: certificering. Onder certificering verstaan we dat hout dat uit bossen komt die op een verantwoorde manier worden beheerd, een label krijgt zodat het door de consument kan worden herkend. Als de consument voor hout met een label kiest, steunt hij op die manier een beter bosbeheer. Op dit ogenblik steunen de milieuverenigingen FSC, Forest Stewardship Council wat zoveel betekent als Raad voor Verantwoord Bosbeheer. In deze nieuwe aanpak spelen lokale besturen opnieuw een belangrijke rol. Op drie domeinen kunnen lokale besturen zich duidelijk profileren :
Onder meer in de provincie Limburg zijn reeds een aantal zaken gerealiseerd in FSC-gecertificeerd hout. Het voorschrijven van FSC-gecertificeerd hout in de bestekkenIn de gemeente/stad wordt heel wat hout gebruikt voor openbare werken. Door hout te gebruiken met een FSC-label draagt de lokale overheid bij tot een beter bosbeheer wereldwijd en heeft ze een belangrijke voorbeeldfunctie naar de inwoners toe. Alle Vlaamse provincies gingen via de ondertekening van de milieuconvenant 2000-2001 het engagement aan om voor alle openbare werken FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Ook vele gemeenten ondertekenden daartoe optie 7 van de milieuconvenant. Het proces van certificering is momenteel volop aan de
gang. Elke maand komen nieuwe gecertificeerde houtsoorten
op de markt en melden meer handelaars en houtverwerkers
zich aan. Een recente lijst van bedrijven met FSC-gecertificeerde
producten kunt u op deze website steeds aantreffen. Er zijn een aantal zaken die u als lokale overheid
niet in de hand hebt. Raak niet ontmoedigd wanneer de
eerste poging tot het gebruik van gecertificeerd hout
vruchteloos is afgelopen ! U heeft in ieder geval een
belangrijke dynamiek gecreëerd. De houtsector is
bekommerd om zijn product maar zal pas investeren als er
ook een vraag komt van de consument. De consument is als
dusdanig een heel belangrijke factor in het
certificeringsproces ! De bevolking sensibiliseren om zelf voor FSC-gecertificeerd hout te kiezenDe koopkracht van de consument is een belangrijke motor achter het FSC initiatief. Het sensibiliseren van de bevolking is echter een gigantische taak, het hele FSC-verhaal is tamelijk complex en uitgebreid. Lokale besturen kunnen heel wat hulp bieden bij het verspreiden van de boodschap. In deze context kunnen volgende aspecten worden uitgewerkt:
Het certificeren van gemeentelijke/stedelijke bossenEen belangrijke pijler van het FSC-gebeuren is dat
ieder zijn verantwoordelijkheid opneemt om de bossen op
een verantwoorde manier te gaan beheren. Dat betekent dat
een goed bosbeheer niet enkel voor de tropen geldt maar
ook voor onze bossen. En u ?Deze pagina wil geen eenzijdig verhaal weergeven. Uw input is belangrijk om de informatie en de hulp die WWF kan bieden efficiënter te maken. Tot slotWanneer problemen opduiken, wacht dan niet te lang om
dit te signaleren. WWF kan steeds helpen met het zoeken
naar een oplossing. Weergegeven met de toestemming van WWF. © 2000. WWF-België. Alle rechten voorbehouden. |
|
laatste wijziging:11/08/10