Reglementen "wonen boven winkels"

volgens het VVSG hebben volgende gemeenten een reglement rond "wonen boven winkels":


Gemeente Wetteren - subsidiereglement

Overwegende dat bij vele winkelpanden en dienstverlenende instellingen enkel het gelijkvloers in gebruik genomen wordt en de bovenverdiepingen ongebruikt blijven;

Overwegende dat zich dit vooral voordoet in het kernwinkelgebied;

Gelet op het feit dat conform de bepalingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, de bewoning in stedelijke gebieden dient bevorderd te worden en de verwevenheid van functies dient te worden nagestreefd;

Overwegende dat er een bouwverordening “wonen boven winkels” bestaat.

Overwegende dat derhalve dringend maatregelen dienen genomen te worden;

Overwegende dat de aanwezigheid van een afzonderlijke toegang naar bovengelegen verdiepingen de bewoning ervan bevordert.

Overwegende dat een premie het creëren van een afzonderlijke toegang stimuleert.

Gelet op de artikels 117 en 118 van de nieuwe gemeentewet.

BESLUIT (gemeenteraad 24 september 1998)

Artikel 1 :

binnen de perken van het desbetreffende begrotingsartikel verleent het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Wetteren een premie voor “het maken van een afzonderlijke toegang om verdiepingen boven winkels te bereikenvennootschappen die een bestaand handelspand zonder ” aan particulieren en/of aparte toegang naar de bovenverdiepingindividueel of gemeenschappelijk, naar de bovenverdieping of (en) zodanig verbouwen dat een aparte toegang, verdiepingen van één of meerdere panden wordt voorzien.

In dit reglement wordt onder handelspand verstaan : het onroerend goed of het gedeelte van het onroerend goed dat in hoofdzaak bestemd is voor het uitoefenen van een handelsactiviteit. Onder gemeenschappelijke toegang wordt verstaan : een toegang die leidt naar de bovenverdieping of -verdiepingen van meerdere handelspanden. De premie wordt toegekend aan de aanvrager, zijnde eigenaar, erfpachter, vruchtgebruiker of huurder van het handelspand die bewijst dat hij de kosten van de werken gedragen heeft.

Artikel 2 :

om in aanmerking te komen voor de premie moet, indien nodig, de bouwvergunning voor de uit te voeren verbouwingswerken verworven zijn;

Artikel 3 :

volgende beperkingen gelden :

  1. Enkel verbouwingswerken die voorzien in een aparte individuele of gemeenschappelijke toegang naar bovenverdiepingen komen in aanmerking voor de berekening van de premie.
  2. Werken aan een handelspand dat in een goedgekeurd onteigeningsplan ligt of waarop een goedgekeurd rooilijnplan rust, komen niet in aanmerking.

Artikel 4 :

De aanvrager doet zijn aanvraag voor een premie na het bekomen van een bouwvergunning (indien nodig) en voor de aanvang der werken. Daartoe zendt hij het ingevuld en ondertekend formulier “Het maken van een afzonderlijke toegang om verdiepingen boven winkels te bereiken” naar het college van burgemeester en schepenen. Indien de aanvrager niet de eigenaar is van het te verbouwen handelspand, voegt hij bij zijn aanvraag een schriftelijke overeenkomst waaruit blijkt dat de eigenaar instemt met de uit te voeren verbouwingswerken. In geval meerdere eigenaars samen een aparte gemeenschappelijke toegang creëren, dienen zij gezamenlijk een aanvraag in.

Deze voorwaarden zijn gesteld op straffe van onontvankelijkheid. Als datum van aanvraag geldt de datumstempel van ontvangst bij het gemeentebestuur. De aanvrager verwittigt het college van burgemeester en schepenen wanneer de werken beëindigd zijn. Een gemeente-afgevaardigde controleert ter plaatse de aard van de uitgevoerde werken.

Artikel 5 :

pas na controle door de gemeente-afgevaardigde en nadat is vastgesteld dat aan alle voorwaarden van artikels 2 en 4 is voldaan, kan het college van burgemeester en schepenen de premie toekennen.

Artikel 6 :

De premie wordt pas uitbetaald nadat de officiële facturen van de verbouwingen of de officiële duplicaten ervan, op naam van de aanvrager of een van de aanvragers, gecontroleerd werden door een afgevaardigde van de technische dienst van de gemeente Wetteren.

Artikel 7 :

De premie bedraagt 75.000,-bef of de tegenwaarde in EURO, per handelspand voor een aparte toegang, individueel of gemeenschappelijk, tot de bovenliggende verdiepingen.


Stadsbestuur Sint Niklaas - bouwverordening

Aanvullende bouwverordening met betrekking tot het "wonen boven winkels”

Overwegende dat in verschillende centrumstraten de oorspronkelijk als herenhuis opgerichte gebouwen werden en nog steeds worden omgebouwd tot winkelhuis

Overwegende dat daarbij in de meeste gevallen enkel het gelijkvloers wordt in gebruik genomen en dat de bovenverdiepingen gewoon ongebuikt blijven ;

Gelet op het feit dat deze tendens gevolgen heeft zowel op stedebouwkundig vlak (de gevel van de bovenverdiepingen wordt niet of slecht onderhouden) als op sociaal vlak (na het sluitingsuur van de winkels krijgen deze straten een desolaat uitzicht waardoor vandalisme en kleine criminaliteit in de hand worden gewerkt)

Overwegende dat dringend maatregelen moeten worden genomen om deze situatie te verbeteren

Gelet op de wet van 29 maart 1962 houdende organisatie van de Ordening en van de Stedebouw, gewijzigd door latere wetten en inzonderheid op de artikelen 44.2 en 58 tot en met 62 ;

Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet

BESLUIT : (gemeenteraad van 23 februari 1996)

Artikel 1:

bij het uitvoeren van nieuwbouw- of vergunningsplichtige verbouwingswerken van of aan winkelpanden of het ombouwen van gebouwen tot winkelhuis, dient in de voorgevel een afzonderlijke toegang te worden gecreëerd voor het bereiken van de bovenverdiepingen.

Artikel 2:

tenminste één van de beschikbare bovenverdiepingen dient als woongelegenheid te worden ingericht en als dusdanig te worden gebruikt.

Artikel 3:

aan de voorgevel, ter hoogte van de afzonderlijke toegang, dient per woongelegenheid, een postbus en een deurbel te. worden voorzien.

Artikel 4:

bovenbedoelde verplichtingen zijn niet van toepassing wanneer het gaat om gebouwen met een gevelbreedte aan de straat die kleiner is dan 6 meter

Artikel 5:

deze beslissing wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Minister van Ruimtelijke Ordening.


MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE DE GOEDKEURING VAN DE BOUWVERORDENING BETREFFENDE HET WONEN BOVEN WINKELS IN DE STAD SINT NIKLAAS.

DE VLAAMSE MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, VERVOER EN RUIMTELIJKE ORDENING,

Gelet op de wet van 29 maart 1962 houdende organisatie van de ruimtelijke ordening en van de stedenbouw, gewijzigd bij de wetten van 22 april 1970, 22 december 1970, 25 juli 1974, 12 juli 1976, 28 juli 1976, 22 december 1977, 28 juni 1978 en 10 augustus 1978 en de decreten van 28 juni 1984, 27 juni 1985, 28 juni 1985, 27 maart 1991, 29 april 1991, 23 juni 1993, het decreet van 22 december 1993 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1994 en de decreten van 13 juli 1994, inzonderheid op de artikelen 59, 60, 61 en 62;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 20 juni 1995 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse regering;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 20 oktober 1992 tot delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de leden van de Vlaamse regering, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse regering van 20 januari 1993 en van 7 oktober 1993;

Gelet op de beslissing van 23 februari 1996 van de gemeenteraad van Sint-Niklaas houdende vaststeling van een bouwverordening betreffende het wonen boven winkels;

Gelet op het gunstig advies van de bestendige deputatie van de provincieraad van Oost-Vlaanderen, gegeven op 23 mei 1996;

Overwegende dat de door de gemeenteraad vastgestelde bouwverordening voor goedkeuring in aanmerking komt;

BESLUIT

Enig artikel. De beslissing van 23 februari 1996 van de gemeenteraad van Sint-Niklaas houdende vaststelling van een bouwverordening betreffende het wonen boven winkels, wordt goedgekeurd.

Brussel, 24 juni 1996

(getekend)

De Vlaamse minister van Openbare Werken, Vervoer e Ruimtelijke Ordening,

Eddy BALDEWIJNS.


Stad Hasselt - bouwverordening

BOUWVERORDENING BETREFT WONEN BOVEN WINKELS

Gelet op het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22.10.1996, meerbepaald artikels 60, 61 en 62 inzake bouwverordeningen.

Overwegende dat, vooral in de stadskern, de vroeger opgerichte woningen omgebouwd worden tot handelshuis.

Overwegende dat daarbij vele winkelpanden en dienstverlenende Instellingen enkel het gelijkvloers in gebruik nemen en dat de bovenverdiepingen ongebruikt blijven.

Gelet op het feit dat deze tendens zowel stedenbouwkundig (de gevel van de bovenverdiepingen wordt niet of slecht onderhouden) als op sociaal vlak (na het sluitingsuur van de winkels krijgen deze straten een desolaat uitzicht waardoor vandalisme en kleine criminaliteit in de hand worden gewerkt) ernstig nadelig is

Overwegende dat dit zich vooral voordoet in de stadskern.

Gelet op het feit dat conform de bepalingen van het ontwerp R.S.V., de bewoning in stedelijke gebieden dient bevorderd te worden en er de verwevenheid van functies dient te worden nagestreefd.

Overwegende dat derhalve dringend maatregelen dienen genomen te worden.

Overwegende dat er een reglement bestaat tot het verlenen van een premie voor "Het maken van een afzonderlijke toegang om verdiepingen boven winkels te bereiken".

Gelet op artikel 117 van de nieuwe Gemeentewet

BESLUIT: (de gemeenteraad van 16/12/1997)

Artikel 1:

Bij nieuwbouw, vergunningspichtige verbouwingswerken, niet zijn de werken van geringe omvang, of -en bestemmingswijziging zal in elk gebouw in de stadskern met een commerciële of een dienstverlenende bestemming met particulier karakter, minstens één volwaardige woongelegenheid ingericht: en als dusdanig gebruikt worden.

Artikel 2:

Met stadskern wordt het gebied bedoeld dat omschreven wordt door de Guffenslaan, Kolonel Dusartplein. Martelarenlaan, Thonissenlaan, de Schiervellaan en Leopoldplein - binnenzijde van de kleine ring inbegrepen.

Artikel 3:

Deze woongelegenheid zal tenminste voldoen aan de minimumnormen van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij of aan de gangbare reglementering op de studentenkamers. Deze woongelegenheid dient afzonderlijk aangesloten te zijn op de openbare nutsvoorzieningen

Artikel 4:

In panden met een voorgevelbreedte van 6 meter of meer zal aan de straatzijde een afzonderlijke toegang tot de woongelegenheden worden voorzien.

Artikel 5:

Aan de voorgevel, ter hoogte van de afzonderlijke toegang dient per woongelegenheid een postbus en deurbel te worden voorzien.

Artikel 6:

Door het college van burgemeester en schepenen kan op artikel 3 een afwijking worden toegestaan indien uit het bouwaanvraagdossier blijkt dat de volwaardige toegang op een andere wijze kan worden gegarandeerd (bijvoorbeeld in combinatie met een aanpalend pand) . Dit zal geval per geval worden onderzocht

Artikel 7:

Onderhavige beraadslaging zal. ter goedkeuring aan de minister van ruimtelijke ordening worden voorgelegd.


Stad Hasselt - subsidiereglement

REGLEMENT TOT HET VERLENEN VAN PREMIE VOOR “HET MAKEN VAN EEN AFZONDERLIJKE TOEGANG OM VERDIEPINGEN BOVEN WINKELS TE BEREIKEN”.

Overwegende dat bij vele winkelpanden en dienstverlenende instellingen enkel het gelijkvloers in gebruik genomen wordt en de bovenverdiepingen ongebruikt blijven.

Gelet op het feit dat deze tendens. zowel stedenbouwkundig als op sociaal vlak ernstig nadelig is.

Overwegende dat dit zich vooral voordoet in de stadskern.

Gelet op het feit dat conform de bepalingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen de bewoning in stedelijke gebieden dient bevorderd te worden en er de verwevenheid van functies dient te worden nagestreefd.

Overwegende dat er een bouwverordening "wonen boven winkels" bestaat. Overwegende dat derhalve dringend maatregelen dienen genomen te worden.

Overwegende dat de aanwezigheid van een afzonderlijke toegang naar bovengelegen verdiepingen de bewoning ervan bevordert.

Overwegende dat een premie het creëren van een afzonderlijke toegang stimuleert.

Gelet op de artikels 117 en 118 van de nieuwe gemeentewet;

Op voordracht van3h et College van Burgemeester en Schepenen;

Na beraadslaging; (gemeenteraad van 16 december 1997)

Artikel 1.

Binnen de perken van het desbetreffende begrotingsartikel verleent het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Hasselt een premie voor "bet maken van een afzonderlijke toegang om verdiepingen boven winkels te bereiken" aan particulieren of vennootschappen die een bestaand handelspand zonder aparte toegang naar bovenverdieping(en) zodanig verbouwen dat een aparte toegang, individueel of gemeenschappelijk, naar de bovenverdieping of -verdiepingen van een of meerdere panden wordt voorzien.

in dit reglement wordt onder handelspand verstaan het onroerend goed of het gedeelte van het onroerend goed dat in hoofdzaak is bestemd voor het uitoefenen van een handelsactiviteit. Onder gemeenschappelijke toegang wordt verstaan : een toegang die leidt naar de bovenverdieping af -verdiepingen van meerdere handelspanden. De premie wordt toegekend aan de aanvrager, zijnde eigenaar, erfpachter, vruchtgebruiker of huurder van het handelspand.

Artikel 2.

Om in aanmerking te komen voor de premie moeten de volgende voorwaarden vervuld zijn

  1. Indien nodig, moet de bouwvergunning voor de uit te voeren verbouwingswerken verworven zijn;
  2. De werken moeten vallen onder toepassing van de bouwverordening “wonen boven winkels" en aan de hierin gestelde voorwaarden voldoen.

Artikel 3.

Volgende beperkingen gelden

  1. Enkel verbouwingswerken die voorzien in een aparte individuele of gemeenschappelijke toegang naar bovenverdiepingen komen in aanmerking voor de berekening van de premie.
  2. Werken aan een handelspand dat in een goedgekeurd onteigeningsplan ligt of waarop een goedgekeurd rooilijnplan rust, komen niet in aanmerking.

Artikel 4.

De aanvrager doet zijn aanvraag voor een premie na het bekomen van een bouwvergunning en voor de aanvang van de werken. Daartoe zendt hij het ingevuld en ondertekend formulier "het maken van een afzonderlijke toegang om verdiepingen boven winkels te bereiken" naar het College van Burgemeester en Schepenen. Indien de aanvrager niet de eigenaar is van het te verbouwen handelspand, voegt hij bij zijn aanvraag een schriftelijke overeenkomst waaruit blijkt dat de eigenaar instemt met de uit te voeren verbouwingswerken.

In geval meerdere eigenaars samen een aparte gemeenschappelijke toegang creëren, dienen zij gezamenlijk een aanvraag in.

Deze voorwaarden zijn gesteld op straffe van onontvankelijkheid. Als datum van aanvraag geldt de datumstempel van ontvangst bij het Stadsbestuur. De aanvrager verwittigt het college van Burgemeester en Schepenen wanneer de werken beëindigd zijn. Een stadsafgevaardigde controleert ter plaatse de aard van de uitgevoerde werken.

Artikel 5.

Pas na controle door de stadsafgevaardigde en nadat is vastgesteld dat aan alle voorwaarden van artikel 2 en 4 is voldaan, kan het College van Burgemeester en
Schepenen de premie toekennen.

Artikel 6.

De premie wordt pas uitbetaald nadat de officiële facturen van de verbouwingen of de officiële duplicaten ervan, op naam van de aanvrager of een van de aanvragers, gecontroleerd werden door een afgevaardigde van de technische diensten van de stad Hasselt.

Artikel 7.

De premie bedraagt 50.000 fr. per handelspand voor een aparte toegang, individueel of gemeenschappelijk, tot de bovenliggende verdiepingen.

[Werking 2002]

laatste wijziging: 11/08/10