Verslag milieuraad 12 november 2015

Aanwezig

Adams Jan; Creemers Annemie; Cuypers Koen; Desmyter Jan; Hateau Roland; Lambert Griet; Tobback Marc; Mertens Erik; De Schepper Guido; D'Hulster Steve; Van Tilburgh Eric; Vanhulle Hans; Sena Sirerol Vincente; Peeters Marc; Spoelders Nadia; Duré Walter; Hardy Koen

Voorstelling energiecoöperatie Zuidtrant

De heer Marc Peeters heeft het project “energiecoöperatie Zuidtrant” dat ontstaan is uit de transitiebeweging toegelicht.

Een energiecoöperatie is een samenwerkingsverband van burgers die zich willen inzetten voor het realiseren van duurzame energieprojecten. De coöperanten investeren in projecten en worden mede-eigenaar van een productie-installatie én de geproduceerde energie.
De winsten van de coöperatie zullen terugvloeien naar de aandeelhouders in de vorm van een dividend en energiediensten. ZuidtrAnt heeft ook een sociale doelstelling en investeert in sociale projecten die in gezamenlijk overleg gekozen worden.

Projecten zijn bijvoorbeeld:

Zuidtrant zal zich lokaal ontplooien en toespitsen op begeleiding, waar oudere, rees bestaande coöperaties een groter werkbereik hebben.

Er wordt gesuggereerd aan Zuidtrant om een project op te zetten rond samenaankoop van kwalitatieve LED-verlichting: een beperkt en duidelijk omschreven project dat al eerder in de milieuraad aan bod gekomen is.

Er wordt gewezen op het probleem van “scherpe” prijzen” te realiseren bij vb. woningisolatie waarbij de typologie van de woning (ligging, bereikbaarheid, dakvorm, bouwaard) dermate wisselend is dat een uniforme én voor iedereen voordelige prijszetting erg moeilijk is (ook de prijsvergelijking bij de aanbesteding).

Er wordt gesuggereerd om mee te werken aan de “proeftuinen” rond renovatie.

Meer info: http://zuidtrant.be/ 

Voorstelling “Participatieproject R11mis” - Annemie Creemers

Annemie Creemers heeft de resultaten van het Participatieproject R11mis voorgesteld; schepen Steve D’Hulster toonde daarbij een conceptplan voor het gebied.

Erg veel aandacht gaat naar het toegankelijk maken van de zone (voor iedereen). Trappen voldoen minder voor dit doel, zachte hellingen krijgen de voorkeur waar mogelijk.

Er wordt meer aandacht gevraagd voor natuurbeheer op de berm. In Wilrijk heeft dit al mooie resultaten opgeleverd in het kader van de strijd tegen de Japanse duizendknoop.

Schepen Steve D’Hulster zal de milieuraad informeren over de komende processtappen.

Nieuw bouwreglement stad Mortsel – eerste ontwerp

Een eerste ontwerp advies werd voorgesteld aan de milieuraad.
Dit document was aangevuld met de punten van de adviesraad wonen Mortsel.

Op 3 december 2015 zal het document in detail besproken worden in een gemeenschappelijk vergadering van de milieuraad en de woonraad.

Mededelingen:

Behaag-actie 2015

De bedeling van de behaagactie 2015 is quasi probleemloos verlopen op 28 november 2015 dankzij de medewerking van Natuurpunt.

Er werden in 2015 een 80 tal haagpakketten verkocht aan 27 klanten.

Dit is goed voor ongeveer 991 meter bijkomende hagen in Mortsel.

Daarnaast zijn er nog 20 klimplanten verkocht aan 8 klanten.

Nestkastenactie 2015

Gelijktijdig met de haagplantactie werden nestkastjes te koop aangeboden aan voordeelprijzen.

Er werden 134 nestkastjes besteld (door 37 gezinnen).

Op de bedeeldag van de behaagactie werden nog 8 bijkomende nestkastjes en 6 bijenhotels aan de man gebracht.

Rondvraag:

Groenaanleg fietspad Grotenhof

De groenaanleg rond het vernieuwde fietspad aan de Grotehof is voor deze winter gepland.

Overlast door eksters

Er worden erg veel eksters in Morstel gespot. Dit gaat samen met een terugval in het aantal kleine vogels in de tuinen. (eksters zijn roofvogels, die nesten van andere vogels roven).

Navraag bij Natuurpunt heeft geen duidelijke remedie opgeleverd. Men verwacht een daling van het aantal eksters als hun voedselbron (oa. bosduivenjongen) opdroogt.

Anderzijds blijken de eksters ook opportunisten/cultuurvolgers die hun eten zoeken in de vuilniszakken.

[Werking 2015]

laatste wijziging: 30/11/15