Verslag milieuraad 14 februari 2019

Inspraak- en participatietraject "Mortsel bestuift”

 Mortsel Bestuift is het inspraak- en participatietraject dat door de stad is opgestart naar aanleiding van de nieuwe legislatuur en het nieuwe decreet lokaal bestuur. Het geeft de stad de kans om grondig na te denken over onze verschillende bestaande participatievormen en processen en deze aan te passen aan dit nieuwe decreet en vooral ook aan onze sterk veranderende maatschappij.

Naar aanleiding van dit ganse traject, nam het college van burgemeester en schepenen de beslissing eind december 2018 om een overgangsperiode in te lassen zodat we de mogelijkheid hebben om dit proces verder uit te rollen en tegelijkertijd ook te werken aan een volledig nieuw reglement over participatie en inspraak. Een reglement dat alle steden en gemeenten verplicht dienen te ontwikkelen voor eind 2019 (decreet over lokale besturen). Dat wil dus zeggen dat de adviesraden tijdens deze periode kunnen blijven verder werken. Deze overgangsperiode loopt tot de zomer 2019.

 Vanuit het lokaal bestuur zijn er twee medewerkers aangesteld die zich specifiek gaan bezig houden met inspraak, verenigingen en vrijwilligers : Ellen Van Eyndhoven en Kelly Van Remoortere. De projectcoördinatoren projectwerking zullen een volledig nieuw participatiereglement uitwerken tegen de zomer 2019. Daarin zal ook de vernieuwde werking rond inspraak en participatie worden vastgelegd en toegelicht.

 Schepen D’Hulster bevestigt dat de milieuraad al haar activiteiten kan blijven inplannen tot eind 2019, wat ook de toekomst van de adviesraden zal zijn na de zomervakantie. Ook de subsidie voor 2019 blijft hetzelfde als de vorige jaren.

Inspraak- en participatietraject "Mortsel bestuift” – omzetting gezamenlijke inspiratienota van Gecoro, Milieuraad en Woonraad 2018 in beleidsvoorstellen

Aan alle adviesraden is gevraagd om mee te werken aan het inspraak- en participatietraject "Mortsel bestuift”.

Momenteel is de stad Mortsel bezig met de online bevraging via www.mortselbestuift.be.
Tegelijkertijd organiseert de stad ook een grote offline bevraging om zoveel mogelijk burgers, inwoners van Mortsel te betrekken bij dit grote inspraakproces.

Al deze deelprojecten zullen leiden naar een grote Toekomstdag waar deze ideeën en dromen voorgesteld worden die het lokaal bestuur organiseert voor alle Mortselaars op zaterdag 30 maart 2019 van 13 tot 17 uur in de Parkschool Oude God.
De resultaten zullen meegenomen worden bij de opmaak van de volgende meerjarenplanning 2020-2025.Volgende initiatieven werden gepost op de campagnewebsite:

Duurzame energiezuinige (sociale) huisvesting = hoger gezinsbudget door lagere energie-uitgaven

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/433/posts/21556

Door als stad in te zetten op duurzame energiezuinige (sociale) huisvesting vermindert men de energie-uitgaven voor de gezinnen.
Zo stijgt de facto het netto te spenderen budget van de (minder begoede) gezinnen.

Knelpunt vormen huurwoningen waar de huurder geen energie-renovaties kan uitvoeren en waar energiemaatregelen een “kostenpost” zijn voor de huisbaas.

Een intelligente subsidie (bij energiemaatregelen) in combinatie met belastingsreglement (voor woningen met een slecht E-peil) kan sturend werken waarbij “hardleerse huiseigenaars” ingrepen subsidiëren bij minder begoede burgers.

Weg met grijs beton - meer groen in het straatbeeld

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21557

Bij (her)aanleg van het openbaar domein moet het beleid kiezen voor meer straatgroen en minder verharding.
Straatgroen staat op een podiumplaats bij de maatregelen om een “mooie” en “aangename” woon- en leefomgeving te creëren.

Op voet- en fietspaden en zelfs op korte en smalle stroken kan een gerichte inrichting en aanplanting de groenbeleving versterken. Deze ruimtes zijn rustpunten voor het oog, maar ook potentiële ontmoetingsruimtes.

Bestaande verharding moet waar mogelijk weggenomen worden en vervangen door kwalitatief groen.
Mits kritisch de straataanleg te bekijken, zullen er tal van plekjes gevonden worden waar een boom of plantsoen(tje) een leuke plaats kan krijgen.

Niet te vergeten: al dit straatgroen draagt mee bij aan het milderen van de klimaatverandering: verlagen van de stedelijke hittebel, verbeteren van de luchtkwaliteit en infiltratie van hemelwater.

Maak de versteende voortuinen terug groen

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21558

Samen met de parken en laanbeplantingen geven voortuinen karakter aan een buurt. Voortuintjes scheppen een aangename sfeer in het straatbeeld.
Ontharde voortuinen zorgen voor biodiversiteit, laten ook meer infiltratie van regenwater toe en dragen bij tot het verminderen van de stedelijke hittebel.

Help als stadsbestuur de burger om zijn grijze, verharde voortuin terug groen te maken.
Dit kan eenvoudig door, zoals stad Antwerpen in Groenenhoek gedaan heeft, met een positief initiatief dat weinig kost: container om het puin af te voeren en goede teelaarde ter beschikking te stellen aan de burger die zelf overgaat tot ontharden.

Dit is een win-win situatie: de burger is geholpen en de stad wordt geholpen de bestaande verhardingen terug tot groen ruimte te herstellen.

Omleidingsweg? Nee, dank u

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21559

Aan het nut van een omleidingsweg tussen Boechout en de Krijgsbaan wordt getwijfeld. Deze weg tast niet alleen een belangrijk stuk open ruimte van Mortsel aan, maar trekt ook nog bijkomend autoverkeer aan.

Het intensief fietsgebruik zorgt voor een onveiligheidsgevoel bij andere zwakke weggebruikers

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21560

Er is aandacht nodig voor het veiligheidsgevoel bij voetgangers, dat in het gedrang komt vanwege het intensere en assertievere fietsgebruik.
Daarnaast zorgt de opkomst van de snelle elektrische fietsen voor een onveiligheidsgevoel bij “traditionele” fietsers en kinderen op de fiets door het grote snelheidsverschil tussen beide vervoersmiddelen.

Om de acceptatie van de fiets te verbeteren is het daarom noodzakelijk de infrastructuur aan te passen aan de nieuwe verkeersituatie. (vb. betere scheiding tussen de elektrische fietsen, fietsen en voetgangers, verminderen van de snelheidsverschillen – zie ook initiatieven gemeente Boechout)

Hitte-eilandeffect verminderen door in te zetten op meer groenvoorzieningen en energiezuinigere woningen

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21561

Het hitte-eilandeffect kan men verminderen door in te zetten op meer groenvoorzieningen, groene gevels en groene daken.
Energiezuinigere woningen vereisen minder bijkomende warmteproductie voor koeling/airconditioning en beperken op die manier ook het hitte-eilandeffect.

Wateroverlast verminderen door waterbuffering en lokale infiltratie

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21562

Water(overlast) en het sluiten van de waterkringloop is een belangrijke doelstelling bij de maatregelen voor klimaatadaptatie.

De straat van morgen typeert zich door minder verharding, meer waterbuffering en lokale infiltratie (zowel op niveau van de straat, de voor- én achtertuin).

Bij de aanleg van het openbaar domein moet er eerst aandacht zijn voor groen en water en pas daarna voor autovoorzieningen.

Voorbeeldfunctie en slagkracht bij beleid voor innovatie en duurzaamheid

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/434/posts/21563

De stad Mortsel heeft vandaag (nog) niet de reputatie van voortrekker op vlak van innovatie en duurzaamheid.
Enkele gerichte initiatieven en een aantal gemotiveerde voortrekkers kunnen die beeldvorming helemaal omkeren.

Vernieuwende realisaties krijgen ook best de nodige zichtbaarheid en uitstraling. Dat werkt aanstekelijk voor anderen, ook voor nieuwe burgerinitiatieven, en levert uiteindelijk ook meer steun op voor de verduurzaming in het beleid.

Een aantal andere steden en gemeenten nemen ondertussen wel initiatieven om ijverig hun achterstand in te halen. Waarom Mortsel ook niet? De achtervolgers van vandaag kunnen binnen zes jaar de voortrekkers zijn…
De stad heeft daarom een rol om dergelijke initiatieven te ondersteunen. Daarbij moet men verstandig omgaan met de beperkte middelen: Elke investering moet maximaal renderen in functie van de hogere doelstellingen.

Winkelas: een energiezuinig seizoensbeleid van de inkomdeuren en verlichting

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/434/posts/21564

Airconditioning maximaal tijdens de zomer en met de deuren open de straat koelen?
Verwarming maximaal in hartje winter?
Dag en nacht hel verlichte verkoopruimtes?
Kerstverlichting bij klaarlichte dag of op momenten dat de modale burger in bed ligt?
Geen weldenkend mens gaat dit thuis doen, maar winkels hopen zo meer klanten binnen te lokken.

In deze tijden van klimaatbetogingen is dit niet meer goed te praten.
De stad Mortsel kan, mits de nodige publiciteit, van een energiezuinig seizoensbeleid een commerciële troef maken om de winkel in Mortsel positief in beeld te brengen.

Houtstook aan banden leggen in de strijd tegen het fijn stof

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21565

In de winter veroorzaakt stoken met hout zelfs meer fijn stof dan het wegverkeer. De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) berekende dat 4 uur verwarmen met een houtkachel evenveel fijnstof uitstoot als een personenwagen die van Brussel naar Wenen rijdt.

Stoken met hout veroorzaakt roet en fijnstof dat in de huiskamer blijft hangen en dat verdwijnt voor een deel via de schoorsteen. Deze  uitstoot is schadelijk voor de gezondheid en de luchtkwaliteit.

Het handhaven van een stookverbod tijdens periodes van windstilte en temperatuurinversie vergt middelen en mensen, maar is vereist om eenieders gezondheid te beschermen.

Samentuinen en volkstuinen: lokale voedselproductie en verbeteren sociale cohesie gaan hand in hand

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/432/posts/21566

Samentuinen en volkstuinen zijn een laagdrempelig initiatief waarmee de sociale cohesie verbeterd kan worden.

Daarnaast zorgt het tuinieren voor een beter contact en respect voor de natuur voor de stedelingen.

En dan vergeten we natuurlijk niet de lokale productie van gezonde groenten en fruit: een mooie stap naar een duurzamer leven.

Een open (publieke) ruimte in de wijk? Plant een "Tiny Forest"

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/431/posts/21212

Meer groen in de stad zorgt voor een beter leefklimaat (verminderen stedelijke hittebel) en een grotere biodiversiteit. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan in een stadsomgeving. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor de buurtbewoners. Een Tiny Forest wordt aangelegd volgens de Miyawaki-bosbouwmethode en levert erg snel een mooi ontwikkeld ecosysteem op.

Meer info: https://www.ivn.nl/tinyforest

(Voorstel ingediend door Marc Tobback)

Een wekelijkse digitale nieuwsbrief van en voor Mortsel

https://www.mortselbestuift.be/p/theme/432/posts/21150

De burger wekelijks op de hoogte houden van allerlei nuttige items die de burger dichter bij het beleid brengt (met links naar update op website Mortsel). Dit e-zine bevat korte info-items maar kan uiteraard ook de abonnee aanzetten tot sensibilisering (milieu/natuur/energie/water/klimaat/mobiliteit/lopende openbare onderzoeken/tijdelijke omleidingen/wegenwerken/ ...) . De gemeente Zoersel heeft zo'n interessant wekelijks e-zine met zeer gevarieerde info die inwoners direct aanbelangen bv. ook nieuwe of gewijzigde Vlaamse wetgeving die praktisch van aard is.

(voorstel ingediend door Koen Cuypers)

Ter Beke - huidige grondbestemmingCompensatiebebossing NV Aquafin op gronden Ter Beke

De gemeentebesturen Borsbeek en Mortsel, de dienst integraal waterbeleid van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij vragen al een tijd dat Aquafin nv een oplossing uitwerkt om de lozing van ongezuiverd slibrijk afvalwater vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Koude Beek in de fortvijver van Fort 3 te stoppen. Dit probleem stelt zich bij hevige regenval als de RWZI de massale watertoevoer niet aankan.

Aquafin nv zal een open bekken aanleggen waar het overstortwater vertraagd kan in stromen waardoor het slib gecontroleerd bezinkt en niet in de Koude Beek of fortgracht van Fort 3 terechtkomt. Dit open bekken moet om technische redenen in de onmiddellijke omgeving van het RWZI komen en laag gelegen zijn. Het open bekken zal een zo natuurlijk mogelijke inrichting krijgen.

Het perceel waar ongeveer acht jaar geleden de compensatiebebossing voor de luchthaven werd voorzien, is het meest geschikt. Het gebruik van dit perceel voor een andere bestemming dan bos betekent dat er elders compensatiebebossing ter waarde van de dubbel oppervlakte die gerooid wordt moet worden voorzien. Zowel Aquafin nv als de betrokken besturen zouden deze compensatiebebossing bij voorkeur in de vallei van de Koude Beek willen voorzien. Aquafin nv vraagt daarom of Mortsel hiervoor gronden ter beschikking kan stellen.

Het college besliste op 27 november 2017 principieel dat de percelen Ter Beke hiervoor ter beschikking kunnen worden gesteld na afwerking van de fiets-o-strade Antwerpen-Lier. Op de percelen Ter Beke, langs de Koude Beek waar onlangs het bufferbekken voor wijk Savelkoul werd aangelegd en waar momenteel de talud voor de fietsbrug van de fiets-o-strade Antwerpen-Lier komt, is na uitvoering van deze werken beschikbaar voor boscompensatie. De gronden hebben een totale oppervlakte van 2,9 ha waarvan er na uitvoering van deze werken 1,48 ha ter beschikking is voor bebossing. Na de aanleg van de talud voor de fietsbrug van de fiets-o-strade blijft er een beperkte zone over van de bedoelde gronden. Er zijn een beperkt aantal mogelijkheden om de restruimte in te vullen conform het RUP Sportlandschap. Een bebossing geeft een nuttige invulling aan deze gronden conform het RUP en dient bovendien net als de fietsbrug het algemeen belang. De gronden werden in 2001 immers aangekocht voor 'openbaar nut'.

De realisatie van een buffer voor ongezuiverd slibrijk afvalwater bij hevige regenval is positief: het vervuilde slib zal niet meer terecht komen in de fortvijver fort 3 waardoor dit ecosysteem minder belast wordt.
Het bufferbekken zal uitgevoerd worden met een harde ondergrond zodat slip ruimen eenvoudig uitgevoerd kan worden, maar het bekken kan toch een “natuurlijk” uitzicht houden door aangeplant groen op de oevers.

Het is positief dat er dubbel zoveel compensatiebebossing voorzien moet worden dan dat er gerooid wordt.
Het te compenseren bos is relatief jong (+/- 10 jaar) zodat vrij snel een evenwaardig bos gerealiseerd kan worden.
De milieuraad stelt haar advies over de compensatiebebossing uit tot de volgende vergadering omdat er twijfels zijn over de effectieve oppervlakte van beschikbare ruimte voor herbebossing:

De milieuraad vraagt dat het compensatiebos voldoende ver van de grenzen van de vijver aangeplant wordt zodat een natuurlijke overgang met de vijver behouden blijft (natuurwaarde verhogen door lage aanplant op de oevers).
Daarnaast wordt aanbevolen om ook de zichtbarheid van de (mooie) vijver te behouden vanop de fiets-o-strade.

Na de vergadering is de locatie ter plaatse verkend en werd bij benadering volgende ruimte-invulling gemeten:

De bomen die verloren gingen in Park Savekoul en zone Ter Beke werden gecompenseerd op een terrein op grens met Hove.

Slechtvalken Agfa

De slechtvalken zijn  terug en er is ondertussen al één ei gelegd.
Live beelden van het nest kan je nog steeds bekijken via http://www.agfa.be/slechtvalken/webcam/

Natuurpunt wil de sensibilisatie hierrond terug opvoeren tegen mei 2019 – de tijd dat de eieren uitgekomen zijn:

Er wordt geïnformeerd of er extra nestplaatsen voor slechtvalken kunnen komen. De populatie in de provincie Antwerpen zou verzadigd zijn. Bij meer nesten worden er territoriumgevechten verwacht.

GECORO - oproep naar deskundigen ruimtelijke ordening

Natuurpunt mag namens de geleding natuur één effectief lid en één vervanger voordragen.
De milieuraad zelf heeft, net zoals nu, geen eigen vertegenwoordiger maar mag in samenspraak met betrokkenen wel één of meer deskundigen en hun vervanger(s) steunen. Momenteel zijn Jan Desmyter en Koen Cuypers als deskundige in de GECORO opgenomen.

Wat is een ‘gecoro’?

Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college, wordt ook de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) opnieuw samengesteld. De gecoro is een decretaal adviesorgaan met betrekking tot de ruimtelijke planning op gemeentelijk niveau.

De gecoro adviseert het college en de gemeenteraad voornamelijk op het vlak van planning: de commissie wordt geconsulteerd bij de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en bij het ontwerpen van de ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ook bij de opmaak van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen verleent de gecoro advies.

Tot slot kan de gecoro op vraag van de gemeente of uit eigen beweging adviezen geven over vergunningsaanvragen en verder over alle zaken die een link hebben met ruimtelijke ordening.

Ook in Mortsel

De gemeenteraad van 29 januari 2019 heeft de samenstelling van de gecoro voor de legislatuur 2019-2024 als volgt goedgekeurd:

De gecoro bestaat uit een voorzitter, 12 leden en evenveel plaatsvervangers

Acht deskundigen, waaronder architecten, stedenbouwkundigen en deskundigen voor de thema’s mobiliteit, wonen, klimaat en milieu in een ruimtelijke context

Ook vier maatschappelijke geledingen (natuur, wonen, handelaars en werkgevers) mogen kandidaten voordragen via hun organisatie.

Ben jij een deskundige kandidaat?

Ben je architect, stedenbouwkundige, planoloog, … of heb je door je werk, studies of interesses iets te maken met de thema’s mobiliteit, wonen, klimaat en milieu in een ruimtelijke context? Heb je bovendien ook zin om mee te discussiëren over toekomstige plannen, projecten en ideeën voor Mortsel? Stuur dan vóór 1 maart 2019 een email met uw motivatie en een korte CV naar  ro@mortsel.be.

Na een selectieprocedure worden de kandidaat-leden voorgedragen aan het college van burgemeester en schepenen en in mei 2019 aangesteld door de gemeenteraad.

Adviesvraag aan leden GECORO over samenstelling Kwaliteitskamer Ruimtelijke Ordening

Bij elke vergunningsaanvraag van zowel private als publieke bouwprojecten en ingrepen in de publieke ruimte die een bijzonder beeldbepalend karakter zal hebben, kan de vergunningverlenende overheid het advies van de kwaliteitskamer mee opnemen in de beoordeling van de vergunningsaanvraag zoals bepaald in artikel 4 van de bouwcode.

De kwaliteitskamer beoordeelt hoofdzakelijk visie, concepten en de integratie in de omgeving, voorafgaand aan de vergunningsprocedure. Het advies is niet bindend, maar wordt wel grondig gemotiveerd. Het advies van de kwaliteitskamer maakt deel uit van de besluitvorming van de gemeente m.b.t. vergunningsaanvraag.

De kwaliteitskamer bestaat uit een team van vijf externe, onafhankelijke deskundigen, voor twee jaar (verlengbaar met 2 jaar) aangesteld door het college van burgemeester en schepenen, na advies van en aanbevelingen door de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening.

De kandidaat-leden hebben deskundigheid en ervaring met één van expertisegebieden: architectuur, stedenbouw, mobiliteit, milieu, groen en landschappen, humane wetenschappen maar met deskundigheid in ruimtelijke ordening.
Ze treden niet op als vertegenwoordiger van een organisatie of belangengroep, bekleden geen politiek mandaat of werken niet voor het lokaal bestuur Mortsel.

De leden van de GECORO werd gevraagd om een advies uit te brengen over de nieuwe samenstelling van de kwaliteitskamer op basis van een namenlijst en een kort CV.
Mogelijk voldoen de kandidaten, maar op basis van de informatie is enkel de competentie “architectuur” te beoordelen. De verstrekte informatie was onvoldoende om te oordelen over de competenties voor de kwaliteitskamer in relatie met de gezochte profielen.

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Openbare onderzoeken op https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/

De openbare onderzoeken  en beslissingen (en ev. beroepen) kunnen bekeken worden op https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek.
Verkaveling terrein Anna Van Hoornstraat, grenzend aan Hoeve Dieseghem

Een stukje grond grenzend aan het terrein “Hoeve Dieseghem” is eigendom van Stad Mortsel en op dit ogenblik in gebruik door de buurman als tuin.

De stad Mortsel heeft hiervoor en verkavelingsaanvraag gedaan zodat dit verkocht kan worden als bouwgrond voor een vrijstaande eengezinswoning.

Meer info: https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek#openbaaronderzoekprojectdetail/projectuuid=auGgWOL-SciALrjoEIYefQ

Mededelingen stadsbestuur

Gebermte 2019

Op 25 mei 2019 zal de derde editie van het cultuurfestival “Gebermte” doorgaan op de oude spoorwegbermen.

Het thema van dit festival draait rond trage wegen en “gemene gronden”.
Er zullen o.a. lezingen gegeven worden, een pick nick georganiseerd worden, standen van (natuur)verenigingen, …

Er wordt gevraagd of de milieuraad dit project mee wil ondersteunen (motivatie: trage wegen en behoud berm zijn belangrijke aandachtpunten van de milieuraad, met dit initiatief  kunnen ze meer in de kijker gezet worden).

Bart Pluym, de projectverantwoordelijke komt het initiatief verdedigen, waarna bekeken wordt of de milieuraad een bijdrage geeft aan het project in ruil voor een aanwezigheid op het terrein.

Ontslag duurzaamheidsambtenaar

Aagje Geerardyn, de duurzaamheidsambtenaar, heeft ontslag genomen om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan.

In afwachting van vervanging zal alle werk terecht komen bij de milieuambtenaar (Erik Mertens), wat ongetwijfeld zal leiden tot het beheersen van de werklast door prioriteiten te stellen.

Mededelingen:

Kippenactie 2019

De kippen van de kippenactie 2019 zullen op zaterdag 4 mei 2019 bedeeld worden. De burgers kunnen de kippen à 6.75 euro/kip bestellen tot 30 maart 2019.

Infoavond asbest – 13 maart 2019 20:00u – zaal ‘t Parkske

In de aanloop van een mogelijke collectieve asbestsanering met subsidie van OVAM, wordt er alvast een infoavond georganiseerd rond asbest in de woning, de risico’s van asbest en de sanering van asbest.

Workshop "bouw je eigen luchtmeter" - donderdag 9 mei 2019

Het GTI stelt een lokaal ter beschikking voor de info/knutselavond voor de bouw van de luchtpijp op 9 mei 2019.
Het lokaal zal beschikken over voldoende tafels, stoelen en wifi.

Rondvraag:

Boom hoek Van Dijckstraat/Kretenburgstraat

De boom op de hoek van de Van Dijckstraat/Kretenburgstraat is niet erg gezond en evolueert slecht.
De stad had de intentie om hem de kappen (ook omwille van te klein plantvak).

Een aantal buurtbewoners hebben zich verenigd en een deskundige buurtbewoner is van oordeel dat mits vergroten van het plantvak, de boom wel leefbaar is.
De gemeente zal één jaar wachten en dan pas evalueren of de boom omgehakt moet worden.

Er wordt gevraagd om ook dit jaar de tabel met te rooien /te vervangen bomen te tonen in de milieuraad.

Park Oude God

Er wordt geopperd dat het park nogal weinig begroeid is (vb. geen hoge grassen), wat het minder avontuurlijk maakt voor de spelende kinderen. Er wordt meegedeeld dat de filosofie is om het midden open te houden en de beplanting aan de zijkanten zich hoger te laten ontwikkelen.

De vijvers die het regenwater bufferen lopen nog steeds over op de bestrating ter hoogte van de jeugdlokalen.

[Werking 2019]

laatste wijziging: 02/03/19