Verslag milieuraad 11 februari 2021

Vergroening straatbeeld en verticale tuinen

Pieter Van Bouwel (https://www.verticalevergreen.be/), lid van de milieuraad maar ook zaakvoerder van de firma “Vertical Ever Green” gaf een voorstelling rond de evoluties rond gevelbegroening en verticale tuinen.

Verticale tuinen kunnen in steden bijdragen tot een betere leefomgeving en verhoogt de veerkracht van de stad voor de negatieve effecten van de klimaatverandering:

De spreker betreurt het beperkte enthousiasme voor verticale tuinen ondanks dat dit erg toekomstgericht is (“greening cities”).
Bij publieke gebouwen kan dit vlotter verlopen dan bij private projecten omdat daar rekening gehouden moet worden met meerdere partijen.
Gemeenten zijn daarom aangewezen om een voorbeeldfunctie te hebben bij de introductie van verticale tuinen:

Pieter gaf een aantal voorbeelden van mogelijke planten soorten en systemen (houten drager, metalen drager, al dan niet grondgebonden, …)

Voorbeeldprojecten in de buurt:

Pieter is meer voorstander van grondgebonden systemen (planten wortelen in de volle grond) dan van verticale “hangende” tuinen (die meer energie en water verbruiken en nog technologische ontwikkeling vragen).

Een juiste plantkeuze en de aard van de drager/klimhulp kunnen schade aan gevels en funderingen helpen voorkomen.
Anderzijds beschermen de planten soms ook het metselwerk.
Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen door wortelschade aan funderingen door verticale tuinen.

Net als vele andere planten heeft een groengevel zijn mooie (groei) perioden en de perioden van rust/verdorren. Een aantal groenblijvers kan echter gans het jaar voor een groen gevel zorgen.

Om de middelen het meest efficiënt in te zetten moet een verticale tuin pas overwogen worden als de mogelijkheden (op een locatie) voor aanplant van bomen en hagen uitgeput zijn.
Waar er geen “grond” beschikbaar is, is de verticale tuin een prima alternatief.
Stad Antwerpen promoot de groene gevels actief bij de heraanleg van de smalle straten in de binnenstad.

Er wordt gesuggereerd om het subsidiereglement “kleine landschapselementen” uit te breiden met een incentive voor burgers die een groene gevel plaatsen.

Meer info:

Projectoproep herbestemming gemeentelijke werf

Op dit moment loopt er een projectoproep rond de herbestemming van de gemeentelijke werf.

In samenwerking met het stadsbestuur van Mortsel zal IGEAN de verkoop begeleiden van een projectgrond gelegen tussen de Sint-Benedictusstraat en Molenstraat die momenteel dienst doet als uitvalsbasis voor stedelijke diensten. De projectsite ligt op wandelafstand van het centrum met scholen, winkels, banken, recreatieve- en groenvoorzieningen.

Voor deze realisatie van meergezinswoningen, eengezinswoningen en publiek groen, roept IGEAN ontwikkelaars/promotoren op zich kandidaat te stellen om daarop een kwalitatief project uit te werken. De projectontwikkelaar koopt hierbij de grond aan (of d.m.v. een opstalrecht) en staat in voor ontwerpen, het commercialiseren en het volledig realiseren van het project. IGEAN zal de toewijzing van deze gronden organiseren en coördineren. Externe deskundigen zowel als vertegenwoordigers van de stad worden betrokken bij de beoordeling van het kwalitatief karakter van de ingediende projectvoorstellen.

Kernwoorden: inbreidingsproject- eengezinswoningen en appartementen - vraag naar een kwalitatief sterk woonconcept - aandacht voor duurzaamheid.
Het treinstation Mortsel Oude God, tram-en bushaltes en de publieke parking Stadsplein liggen op slechts een boogscheut van de site wat vlotte verbindingsmogelijkheden garandeert voor haar bewoners. Samengevat zorgen deze voorzieningen ervoor dat hier wonen zeer aantrekkelijk zal zijn voor jong en oud!

Opmerkingen:

Meer info:

Voorstelling doelstellingen hemelwaterplan

Waterlink start begin 2021 met de opmaak van het hemelwaterplan voor Mortsel. Het is belangrijk om op voorhand de doelstellingen van dit plan op te maken zodat het resultaat aan de verwachtingen kan en zal voldoen.

Hoofdlijn:

Regenwater blijft zoveel mogelijk ter plaatse door hergebruik maximaal aan te moedigen, infiltratie mogelijk te maken, ook op het openbaar domein, en ten slotte vertraagde afvoer door bijvoorbeeld aanleg van bufferzones en toepassing van groendaken.

Specifieke doelstellingen voor Mortsel

Bespreking:

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

De openbare onderzoeken  en beslissingen (en ev. beroepen) kunnen bekeken worden op https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek.

Mededelingen stadsbestuur

Visie/ideeën om de ecologische waarde in de binnentuinen in Mortsel te verhogen

Rondvraag:

Waterbuffer Drabstraat

Er wordt gevraagd om de waterbuffer in de Drabstraat – nu afgesloten met een hoge (lelijke) draadafsluiting. Er wordt gevraagd of het niet mogelijk is deze plas te omzomen met een haag (aan de binnenzijde van de draad).

Het aanplanten van een haag rondom de waterbuffer Drabstraat wordt bekeken tegen het plantseizoen in het najaar
Suggestie: onderaan openingen in de draad voorzien zodat migratie van kleine dieren mogelijk is

Halsbandparkieten

Halsbandparkieten – invasieve exoten - worden opgemerkt in Mortsel.
Ze veroorzaken o.a. schade aan fruit en beconcurreert andere inlandse vogelsoorten.

Deze exoot komt meer en meer voor, maar bestrijdding is niet evident.

Meer info: https://www.natuurpunt.be/pagina/halsbandparkiet

Houtafval nu ook betalend op recyclagepark / prijs bouwafval

Een verontwaardigde burger is tegen het betalend zijn van houtafval (ook van onbehandeld hout) op de recyclagepark.
De reactie was dat men het beter thuis kan opbranden, een reactie die de luchtkwaliteit in het IGEAN-werkingsgebied niet ten goede komt.…

IGEAN bepaalt autonoom de tarieven van zijn recyclagepark (men teen beperkte controle door de vertegenwoordiger van de gemeente in de raad van bestuur), dit in tegenstelling tot vb. huisvuil waarvan de tarieven door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden.

Schepen D’Hulster heeft IGEAN toelichting gevraagd over deze prijsverhoging en kijkt ook naar alternatieve systemen van buiten de IGEAN-regio.

Ook de hoge tarieven voor bouwafval zijn vatbaar voor kritiek: initiatieven op de particuliere markt zijn veel voordeliger dan het IGEAN-tarief van 250 euro/ton waarvoor IGEAN vermoedelijk ong. 50 euro/ton betaalt --> winst van 500%!
Een ander erg comfortabel alternatief vormt de bouwafvalzak van 1 m³(1 ton) die 140 euro kost en bovendien aan huis  opgehaald wordt – geen gesleur van het afval naar het recyclagepark / minder verkeer.
Er wordt gesuggereerd om dit alternatief ook aan te bieden aan de bevolking – dit in concurrentie met IGEAN

Ter zijde: de IGEAN-tarieven kunnen sterk variëren per gemeenten: een aantal gemeenten betalen slechts 12 tot 25 euro/m³ (= +/- ton – 10x minder dan de Mortselaar).

Verkaveling perceel naast Hoeve Dieseghem

In de gemeenteraad van Januari is de verkaveling van het perceel naast Hoeve Dieseghem tot bouwgrond goedgekeurd.
De winst uit de verkoop van het perceel (140.000 euro) is ingeschreven in de begroting – indien deze verkoop niet doorgaat moet dit bedrag elders gevonden worden.

In deze optiek komt het “postzegelrup” (of alternatief) ter bescherming van dergelijke stukjes grond terug ter sprake.

[Werking 2021]

laatste wijziging: 29/12/21