Verslag milieuraad 13 oktober 2022

Film ‘Onze Natuur’ (met lezing) op woensdag 9 november (20u00) 

De Milieuadviesraad  van Mortsel organiseert i.s.m. de stad Mortsel en de lokale verenigingen Natuurpunt (afdeling Land van Reyen) en VELT (afdeling Koude Beek) een filmevent ‘Onze Natuur’ gecombineerd met een natuurlezing.

 Op deze wijze wil de adviesraad  een breed publiek aanspreken en is dit tevens een sensibiliseringsmoment om de lokale (stads)natuur onder de aandacht te brengen. Nu het Mortsel lokaal klimaatplan SECAP recent werd goedgekeurd is dit tevens een gelegenheid om de link te leggen naar klimaatadaptatie en de rol die natuur hierin speelt.

 Voor prachtige natuurbeelden hoef je dus niet op safari te gaan op de Serengeti of naar de jungle van Borneo. Ook in België heb je adembenemende natuur: van de Ardense bossen tot de zeeduinen van Het Zwin. Twee cameraploegen van Hotel Hungaria zijn al sinds maart 2019 bezig aan een safari door de wilde natuur in eigen land. Het resultaat van die safari is een natuurdocumentaire (ca. 85 min.)  doorheen België. 

 Omdat er geen voorverkoop is en dus geen plaatsen vooraf kunnen gereserveerd worden is het aan te raden tijdig aanwezig te zijn  (deuren open vanaf 19u15). In de Mark Liebrecht Schouwburg in Mortsel (Heilig Kruisstraat 16) zijn wel ca. 400 zitplaatsen maar VOL=VOL.

 Voorafgaand aan de film (19u15-20u00) worden er lokale natuurfilmpjes uit de regio zuidrand, die de provincie Antwerpen in 2021 samen met een aantal lokale verenigingen maakte, getoond. De toekomstbeelden 2050 van Natuurpunt (http://www.natuurinhethart.be) komen in een afzonderlijk clipje ook even aanbod.

Inkomprijs: 5 euro. Betalen gebeurt aan de kassa (cash of elektronisch ‘Payconiq’). De medewerkers van de milieuraad en de Atmosfeermakers krijgen een gratis ticket aangeboden.

 Het programma:

 Meer info:

Energiebesparende maatregelen Mortsel

 De energiebesparingsmaatregelen zijn een evenwichtsoefening zodat de verschillende stakeholders in de stad niet te erg getroffen worden.

 Om de financiële impact van de torenhoge energieprijzen te beperken gaat de stad Mortsel volgende maatregelen nemen:

 Handelaars:

 Er wordt gesuggereerd om de leerlingen “energietechniekers” – idem PTI Boom – in te zetten /stage laten doen bij energiebesparende projecten in de stad.

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Openbare onderzoeken op https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/

 De openbare onderzoeken  en beslissingen (en ev. beroepen) kunnen bekeken worden op https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek.

Mededelingen:

Klimaat- en hemelwaterplan goedgekeurd in de gemeenteraad

 Op de gemeenteraad van 20 september 2022 is het klimaat- en hemelwaterplan goedgekeurd, dit in een constructieve dialoog.

De opmerkingen/aanpassingen van de milieuraad werden meegenomen in het besluit.

 Op 24/11/2022 zal het resultaat van het project teruggekoppeld worden naar de bevolking.

 Een eerste schijf van 100.000 € voor projecten is vrijgemaakt voor projecten door WaterLink.

Elektrische deelfietsen Donkey Republic

 In de stad Mortsel zijn nu (net zoals in de vervoersregio Antwerpen) nu op een 10-tal punten (oranje)elektrische deelfietsen van Donkey Republic ter beschikking.

 Meer info: https://www.donkey.bike/cities/bike-rental-antwerp

 Openbaar onderzoek omgevingsvergunning AGFA

Er loopt een onderzoek naar een uitbreiding van de omgevingsvergunning van Agfa voor:

Provincie in cijfers

 Er is nieuwe data beschikbaar in https://provincies.incijfers.be/dashboard/dashboard.

 Hierin kunnen we zien dat:

Bouwperceel Hoeve Dieseghem

 Het bouwperceel links naast Hoeve Dieseghem zal niet verkocht worden. De hagen en struiken worden gekapt zodat het (nu privatieve) perceel teruggegeven wordt aan het publiek. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor de definitieve invulling.

Vanuit de milieuraad wordt gesuggereerd om de bestaande boomgaard verder uit te bouwen én de bestemming definitief vast te leggen in een postzegel-RUP.

Samenaankoop geveltuinen door IGEAN - project afgevoerd

 IGEAN heeft een samenaankoop voor de aanleg van geveltuintjes in de markt gezet. Op deze aanbesteding (gericht naar de sociale economie) heeft slechts één aanbieder gereageerd.

 Tijdens de evaluatievergadering werden volgende vaststellingen gedaan:

Rondvraag:

Afsterven recente aanplant door de droogte

 Tijdens de droogte van vorige zomer stierven er vele van de recent aangeplante bomen in de buurt van de vernieuwde R11 maar ook langs het fietspad van de R11 richting Borsbeek.

 Er wordt gesuggereerd om de sterfte door droogte te counteren door nieuwe bomen al in het najaar i.p.v. voorjaar aan te planten en/of aquabags te voorzien.

 Voor de gewestwegen werd het probleem gemeld aan AWV. De gesneuvelde bomen langs de gemeentewegen en het openbaar domein zijn geïnventariseerd en zullen vervangen worden.

Hemelboom

 De hemelboom is een uit China en Taiwan afkomstige invasieve exoot. Deze boomsoort is opgenomen in de EU-lijst (sinds  2019)  wat maakt dat er een verbod is om deze soort te verhandelen, kweken, vervoeren of importeren in de EU. Verder zijn EU-landen verplicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen en te verwijderen. Lukt dat niet? Dan moeten zij de populatie zodanig beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.

 De hemelboom komt ook al in Mortsel voor , voornamelijk in de spoorwegbermen.
Er wordt gemeld dat door het type ondergrond en het maaibeheer van Infrabel dit geen invasief probleem vormt.

Meer info: https://www.ecopedia.be/planten/hemelboom

Bestrijding Japanse Duizendknoop

 De stad Geel gaat de Japanse duizendknoop langs de Kleine Nete bestrijden met een nieuwe methode: schaduw. Ze gaan de woekerplant te lijf door hazelaar en hop aan te planten die voor voldoende schaduw moeten zorgen.

Natuurpunt liet weten dat dit op Klein Zwitserland een vergelijkbaar initiatief genomen.
Anderzijds heeft men ook gemerkt dat sommige duizendknoopplanten ook nog gedijen in de schaduw.

Meer info: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/06/27/stad-geel-gaat-japanse-duizendknoop-bestrijden-met-enige-zwakte

Windhoek – straatbomen

 De woonwijk “Windhoek” bestaat bijna volledig uit beton. Toen de wijk werd ontworpen zijn er bomen ingetekend maar die zijn er nooit gekomen.

 Een aantal buurtbewoners probeert met geveltuintjes etc de buurt wat groener aan te kleden. Liefst zouden ze ook beschikken over straatbomen.

 De plantenbakken zijn er, maar worden momenteel bezet door struikjes die na 12 jaar nog steeds niet hoger dan 1m50 groeien.

 Het stadsbestuur deelt mee dat  de boomgaten te klein zijn (en het niet evident is deze te vergroten) om het kwalitatief aanplanten van bomen mogelijk te maken.

Naast de bomen minnende buurtbewoners bestaat er een in de wij een beweging die liever geen bomen ziet verschijnen.

[Werking 2022]

laatste wijziging: 08/01/23