Verslag milieuraad 11 februari 2010

Aanwezig:

De Laet Marina; De Schepper Guido; Desmyter Jan; D'Hulster Steve; Hateau Roland; Heiler Walter; Joris Yves; Lambert Griet; Tobback Marc; Wauters Anne-mie; Van de Leest Stefanie; Van Tilburgh Dieter; Steynen Greet

Advies RUP Oude God:

Bij een advies over het verkavelen van open ruimte staat de milieuraad voor het dilemma om onvoorwaardelijk te kiezen voor open ruimte of het voorgestelde plan te toetsen aan duurzaamheidcriteria. Voor het RUP “Oude God” werd gekozen voor het adviseren van eenvoudig haalbare aanpassingen aan het plan die de duurzaamheid van het plan sterk verhogen.
De milieuraad tracht op deze wijze de schade zo veel mogelijk te beperken.

Het in consensus uitgebrachte advies vinden kan u lezen bij de adviezen - "ontwerp RUP Oude God".

Initiatieven die als prioritair voor 2010-2013 worden aanbevolen aan het stadsbestuur …

De milieuraad is door het stadsbestuur gevraagd welke thema’s / initiatieven volgens haar nog de volgende 3 jaar zeker uitvoering moeten worden.

In bijlage B kan u de prioriteiten vinden die door de milieudienst opgesteld zijn.

Voorstel prioriteitenprogramma 2010 – 2013 milieudienst

Natuur

  • Openleggen en ecologische ontwikkeling van de Fortloop in kader van het RUP Sportlandschap (project SO 2010, studiekosten voorzien in budget 2010)
  • Parkbeheersplan Fort 4: in uitvoering
  • Parkinrichting Oude God, Koeisteerthofdreef: wachten op RUP en inrichtingsplannen

Afval en propere straten

  • Meer controle-acties rond sluikstort, zwerfvuil, hondenpoep ??

Mobiliteit: promoten alternatieven voor auto

  • fietsserviceplaats (bij station Oude God)
  • HEM fietskaart
  • Aanleg ontbrekende fietsverbindingen (berm A Stockmanslei – Osylei 2010, Groenstraat studie 2010 mits akkoord Hove,
  • Aankoop eerste elektrische wagen in 2010 (subsidie SO) en verdere vergroening van de vloot
  • Cambio: verder promoten
  • Derde betalers regeling De Lijn: politiek akkoord ontbreekt
  • Woon-werkverkeer stadspersoneel (fietspremie, abonnement, fiets)
  • Milieuzone ??
  • verkeerscirculatieplan (cfr stadsplein)
  • toeritdosering

Energie

  • Eerste CO2 neutrale containerpark van Vlaanderen met eigen kleinschalige windmolen (project SO) en PV panelen: aankoop en programma van eisen op te stellen.
  • Project stadsplein met gebouwen volgens passief huisstandaard + groendak, PV panelen, energiezuinige verlichting, integraal waterbeheer (hergebruik, infiltratie regenwater cfr TRP)
  • Uitvoering energierenovatieprogramma 2020 voor de stadsgebouwen
  • Klimaatplan opstellen ??
  • Energiescans uitvoeren ism Eandis en sociale werkplaats natuur- en landschapszorg
  • Bouwteams organiseren (2010)
  • Thermofoto promoten (2010)
  • REG in RUP’s en bouwverordening

Duurzaam beleid

  • Fair trade gemeente
  • Maatschappelijk verantwoord aankoopbeleid (catering, kledij, schoonmaak, kantoormateriaal) en bijhorende communicatie

Volgende prioriteitenlijst werd opgesteld:

Tips van studiedagen “Naar de ecopolis Vlaanderen?” en “decreet ruimtelijk ordening”

Op de studiedagen “Naar de ecopolis Vlaanderen?” en “decreet ruimtelijk ordening” werden een aantal bruikbare ideeën aangeleverd die de basis kunnen vormen van toekomstige adviezen.

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Er werden vanuit het stadsbestuur geen punten aangemeld.

Rondvraag:

Er waren geen opmerkingen die voor publicatie vatbaar waren.

Mededelingen van het stadsbestuur:

/

Mededelingen

Wijziging vergaderdatum juni:

De voordracht “Naar een klimaatbestendige ecopolis" zal doorgaan op 3 juni 2010 als “open milieuraad” .
Daarom vervalt de vergadering van 10 juni 2010.

"Naar een klimaatbestendige ecopolis"
(duurzame architectuur, ecologische stedenbouw en biodiversiteit)

Erik Rombaut (docent ecologie en milieukunde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas te Gent en Brussel) zal een aantal spraakmakende en inspirerende voorbeelden bespreken van ecologische woonwijken en groene industriegebieden uit Europese dorpen en steden. Hij toont aan dat het creëren van ecowijken een goede strategie is voor het oplossen van talrijke ecologische én sociologische problemen.
Deze voordracht zal voor iedereen (bestuur, ambtenaren, leden van adviesraden en de burgers) een meerwaarde betekenen: men gaat immers met een rugzak vol ideeën naar huis.

Over de spreker:

Erik Rombaut is bioloog (UGent, 1977). Als wetenschappelijk medewerker aan de UGent werkte hij mee aan de opmaak van de biologische waarderingskaart van België, aan een aantal landschapsecologische studies van diverse beekvalleien in Vlaanderen ten behoeve van de vroegere Landelijke Waterdienst en hij was destijds ook betrokken bij de opmaak van enkele van de eerste landschapsplannen van ruilverkavelingen voor de vroegere Nationale Landmaatschappij.

Vandaag doceert hij ecologie, milieukunde, ecologisch-duurzame ruimtelijke planning en stedenbouw aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas te Gent en Brussel en doceert hij biologie en milieukunde aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Sint-Lieven, departement Sint-Niklaas.

Voor de architectuuropleiding stelde hij een cursus 'stedelijke ecologie en milieukunde' samen. Voor de stedenbouwopleiding stelde hij de cursus ‘Naar een ecopolis: aspecten van een ecologisch gefundeerde ruimtelijke planning en stedenbouw’ samen. In deze cursussen gaat hij in op het ecopolisconcept en stipt hij zeer concreet aan hoe duurzaam kan worden omgegaan met energie, materialen, verkeer en ook met water. Duurzaam bouwen en wonen en ecologische stedenbouw worden daaruit verder afgeleid.

Over de voordracht:

Steden worden algemeen beschouwd als oorzaak van vele sociale én ecologische problemen. Kunnen steden in de toekomst ook een bron van oplossingen worden?

In deze lezing worden een aantal spraakmakende en inspirerende voorbeelden besproken van ecologische woonwijken en groene industriegebieden uit Europese dorpen en steden. Daarin wordt vastgesteld dat de traditioneel concentrisch uitbreidende steden, maar ook tuinsteden tal van ecologische nadelen hebben. Er wordt aangetoond dat ecologisch gefundeerde stedelijke uitbreiding best gebeurt volgens het zogenaamde lobbenstad model. In een lobbenstad worden dicht bebouwde hoogdynamische stadslobben van elkaar gescheiden door blauwgroene vingers en netwerken met daarin laagdynamische functies.

Bovendien wordt aangetoond dat het creëren van semi-publiek gemeenschappelijke ruimten in ecowijken, zowel in de buitenruimte als tussen gebouwen en ook binnen in gebouwen, een goede stedenbouwkundige sleutel en strategie is voor het oplossen van talrijke ecologische én sociologische problemen.
De spreker slaagt erin op een vlotte en wervende wijze de problematiek te belichten, dit met oog voor zowel ecologie als sociale doelstellingen.

Advies provinciale milieuraad over asbest:

Onder impuls van de Mortselse milieuraad heeft de provinciale milieuraad in 2009 een werkgroep opgericht rond de asbestproblematiek. Dit resulteerde in een advies aan de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur op 30 november 2009.  (zie ook: integrale tekst advies - - 107kB))

Earth hour - 27 maart van 20.30u tot 21.30u

Earth Hour maakt deel uit van een internationale campagne van WWF tegen de klimaatverandering. De bevolking, bedrijven én de overheid zullen op 27 maart 2010 een uur lang alle lichten doven om hun steun te betuigen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Op die manier willen we een positief statement sturen naar onze wereldleiders.

Het verlichtingsbedrijf Massive, de adviesraad lokale economie Mortsel (ALEM), UNIMO en handelaars Mortsel Dorp steunen het initiatief.

Ledenwerving bij het middenveld…

Er werd een mailing gestuurd naar 29 Mortselse socio-culturele verenigingen met vraag om een vertegenwoordiger naar de milieuraad te zenden.

EcoControle voertuigen – september 2010:

Met Midas is afgesproken om de actie “Eco-controle personenwagens” te herhalen in september 2010.

De formule van vorig jaar blijft behouden.

Stand bodemproblematiek Dieseghemwijk:

Het beschrijvende bodemonderzoek is nog steeds lopend.

Er is nog geen timing bekend i.v.m. volgende stappen.

Educatief paneel met informatie over de zonnecellen op dak van de technische dienst:

Nu reeds is er een educatief paneel dat de energiewinst aangeeft van de zonnecellen die op het dak van de technische dienst geplaatst zijn. Dit bord hang aan de onthaalruimte, binnenin het gebouw. Het is dus enkel te bekijken door de bezoekers van de technische dienst.

In de milieuraad van november werd voorgesteld om het educatieve paneel van de zonnecellen te verplaatsen naar een van buiten zichtbare plaats.

Het scherm is echter te groot voor het raam aan de inkom van de technische dienst. Daardoor zal altijd een deel van de info verloren gaan achter het schrijnwerk.
Er komt wel een affiche zodat voorbijgangers weten dat er PV panelen op dit gebouw staan.

[Werking 2010]

laatste wijziging: 14/08/16