Verslag milieuraad 12 juni 2003

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; Cuypers Koen; De Laet Marina; Desmyter Jan; Dierick Jean; Iven Ivo; Lambert Griet; Lauwers Charles; Peeters Veerle; Scheys Monique; Tobback Marc; Van Dyck Paul; Van Puyvelde Janine

Wandeling op spoorwegberm en Klein Zwitserland:

Ondanks de dreigende bewolking hebben we de spoorwegberm tussen de Eggestraat en Klein Zwitserland afgestapt.

Schepen Van Dijck gaf ons duiding bij de plannen die het stadsbestuur heeft voor deze zone: het aanleggen van een fiets- en wandelboulevard tussen Wilrijk en de luchthaven.

Bespreking ontwerp ruimtelijk structuurplan Mortsel:

De milieuraad is welkom op de vergadering van de GECORO op 16/06/2003, waarop het ontwerp ruimtelijk structuurplan besproken zal worden.

De bespreking van dit punt wordt naar een volgende vergadering verschoven.

Advies “studie mogelijkheden en inplantingplaatsen windmolens”:

In de milieuraad van 8/5/2003 werd besloten een advies voor te bereiden rond het bestuderen van mogelijk inplantingplaatsen voor Mortsel.

Koen Cuypers vroeg zich af wat de kostprijs van deze studie kan zijn en wie de studie kan doen.

Er is mogelijk reeds een studie gebeurd rond de gemiddelde windsnelheden in de zone van de luchthaven

Het advies: zie adviezen 2003

Meer info rond windenergie:

Advies begrotingswijziging “milieu” 2003/1:

Voorstel begrotingswijziging "milieu" 2003/1: zie advies

Opmerkingen bij de begrotingsposten:

Advies: zie  zie adviezen 2003

Voorstelling SLA 21 (steunpunt lokale ontwikkeling agenda 21) en Tandem

SLA21 of Steunpunt Lokale Agenda 21 is een Vlaams samenwerkingsverband tussen NGO’s en verenigingen, actief rond duurzame ontwikkeling, milieu en noord-zuid. Het doel is duurzame ontwikkeling op lokaal niveau te promoten en te ondersteunen en lokaal het draagvlak, de visie en knowhow te versterken. Die doelstellingen hopen we waar te maken via een vijftal functies:

Tandem is opgericht door zeven gewestelijke of thematische milieu- en natuurverenigingen. Vanuit hun eigen werking kunnen ze allen bijdragen aan lokale samenwerkingsverbanden tussen besturen en verenigingen.
Er is een permanent Tandemsecretariaat gevestigd bij Bond Beter Leefmilieu, en daarnaast is er binnen elke partnervereniging een contactpersoon die de werking van Tandem opvolgt.
Zowel lokale besturen als verenigingen kunnen bij Tandem terecht voor informatie, advies, vorming en begeleiding. Tandem steunt gemeenten bij de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst en legt daarbij steeds de nadruk op lokale samenwerking met verenigingen.

Doelstellingen:

Meer info:

Mededelingen van het stadsbestuur:

energiewedstrijd:

De gemeenten worden via de cluster Energie van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst “Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling” gestimuleerd om het lokale energiebeleid verder uit te bouwen.

De meest energiebewuste gemeente ontvangt 10.000 euro van de Vlaamse overheid om de ambitieuze doelstellingen van haar energiebeleid verder uit te werken. De prijs van 5000 euro voor meest energiebewuste gemeente onder de beloften wordt toegekend aan gemeenten die pas gestart zijn met hun energiebeleid maar duidelijke ambities hebben naar de toekomst.

Mortsel gaat voor de prijs van 5000 euro. De stad moet hiervoor een dossier indienen met voorbeelden van:

Meer info: http://www.energiesparen.be/

Plan-MER Masterplan Antwerpen

Het Masterplan Antwerpen omvat een 15-tal grote projecten die de verkeersproblematiek (wegen, waterwegen, openbaar vervoer, fietsers en voetgangers) in en rond Antwerpen aanpakken. Dit plan kan pas worden uitgevoerd als de effecten op het milieu zijn bestudeerd en geëvalueerd. Daarvoor wordt deze plan-MER opgesteld.

Het kennisgevingsdossier vormt de eerste procedurele stap in de opmaak van de plan-MER. Op basis van deze kennisgeving krijgen belangrijke actoren en het brede publiek de mogelijkheid om opmerkingen te maken over de toegepaste methoden en de te onderzoeken effecten, de alternatieven en de maatregelen met betrekking tot het milieu. Het kennisgevingsdossier lag ter inzage tot 26/06/2003 bij de cel Mer, in de diverse gemeenten binnen het plangebied en de relevante provincies.

Meer info: http://www.mervlaanderen.be

Wedstrijd ecologisch tuinieren:

Tot op heden zijn er slechts een tiental inschrijvingen gekomen – er is duidelijk weinig animo rond de “ecologische tuin”.

Er wordt gevraagd of “duurzaam” en “ecologisch” misschien geen woorden uit een “ver-van-mijn-bed”-show zijn.

September – milieumaand

Luchtmetingen op de hoofdassen:

VMM heeft meettoestellen geplaatst op de Liersesteenwezg, Statielei en Antwerpsestraat (ook binnen in een woning) om de luchtkwaliteit te evalueren (gemeten parameters: stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen)

Mededelingen - rondvraag

Fiets- en wandelroutes milieuraad:

Op zondag 18 mei werden de eerste twee fiets- en wandelroutes afgelegd door een dertigtal belangstellenden.

De fiets- en wandelbrochures liggen ter beschikking bij de infobalie van het stadhuis. Ook daar zijn reeds meer dan 100 routebeschrijvingen uitgedeeld.

Dit initiatief van de milieuraad lijkt aan te slaan.

Er wordt bekeken of er nog een derde route uitgestippeld kan worden langs de Mortselse buurtwegen

Kippenactie 2003

Met de de kippenactie 2003 lijkt men op kruissnelheid te komen. Op zaterdag 21 juni 2003 werden er 109 kippen aan 27 klanten bedeeld. Ook dit jaar bood de milieuraad elke klant een pakket aan met graan, legeieren en schelpjes om de kippen vanaf de eerste dag optimaal te kunnen verzorgen.

Wegens de kwaliteitsproblemen in 2002 werd er opnieuw gekozen voor de kippenleverancier van 2001. Deze keuze was terecht: er werden mooi gevormde, gezonde kippen met een egaal vederkleed geleverd.

Meer informatie: kippenactie Mortsel

Advies van de GECORO aan College en Gemeenteraad van Mortsel – gronden “Building” aan Oude baan

Advies van de GECORO aan College en Gemeenteraad van Mortsel met betrekking tot het project ‘Windhoek’

(1) Adviesvraag

Op vraag van het College besprak GECORO op 17.03.03 het voorontwerp van het project ‘Windhoek’. Een voorontwerp van het project werd ingediend door Vooruitzicht nv en Cogghe & Co, en is opgemaakt door de architecten Poponcini&Lootens.

(2) Informatie

Het project werd toegelicht door de architecten. De heer Ampe formuleert de opmerkingen die door de gemeente werden gemaakt in voorafgaande besprekingen.

(3) Bespreking

De leden van GECORO formuleren opmerkingen met betrekking tot volgende elementen :

  • het type woningen en kostprijs;
  • de relatie met de omgeving, Salons Lenglez, tuinen, kegelhuis;
  • de bereikbaarheid van de woningen(auto’s en voetgangers) ;
  • ruimtelijke indruk en openbaar groen ;
  • de parkeerplaatsen ;
  • de tuindiepte ;
  • veiligheid/verlichting
  • duurzaamheid van het project( energie, regenwater,…).

(4) Advies

De GECORO adviseert om rekening te houden met volgende opmerkingen en suggesties.

  • Met het realiseren van een inbreidingsproject op het terrein kan worden ingestemd. Het type woningen dat wordt gerealiseerd moet zorgvuldig worden overwogen en afgestemd op de behoeften van de gemeente. De aanbevelingen van de woonstudie dienen de basis te vormen voor de gekozen typologie(in hoofdzaak woningen voor kleine gezinnen en een gemengd gebouwen type : huizen en appartementen). Dit laat tevens toe een relatief hoge dichtheid te bereiken. Dit laat toe de kostprijs van de woningen te beperken. De gelijkvloerse verdieping dient maximaal als woonruimte te worden benut.
  • De relatie met de omgeving kan verbeterd worden. Dit geldt voornamelijk voor het bouwblok dat vertrekt aan de Oude Baan en doorloopt tot naast het kegelhuis. Dit bouwblok sluit het project te sterk af van de omgeving en creëert een indruk van ‘te vol zijn’. Het achterste deel van dit bouwblok kijkt uit op de blinde gevel van het kegelhuis en staat er op korte afstand van. Daarenboven is de aansluiting met de salons Lenglez niet optimaal. GECORO meent dat de toegang tot het project moet herbekeken worden zodat meer ruimte bij de toegang tot het project gecreëerd wordt en dat een betere aansluiting ontstaat met het kegelhuis. Hierbij moet rekening gehouden worden met een toekomstige toestand op het perceel van het kegelhuis.
  • Er is weinig tot geen openbaar groen voorhanden. De aanpassing van het bouwblok aan de ingang kan hieraan tegemoet komen door dit gebied als een groene ruimte aan te leggen.
  • Het project mag geen parkeer overlast veroorzaken in de buurt. Om dit te bereiken zullen voldoende parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers moeten worden voorzien. De in het ontwerp aangeduide PP worden als onvoldoende ervaren.
  • De aanleg van een voetpad tussen het project en de achtertuinen van de aanpalende woningen is gewenst evenals een voetweg tussen het project en de Maalderijstraat.
  • Bij de uitwerking moet rekening worden gehouden veiligheidsaspecten. Onder meer dient hiertoe aandacht besteed aan de verlichting van het openbaar domein.
  • De technische opmerkingen van de gemeente worden bijgetreden.

Behaagactie 2003:

De behaagactie zal in 2003 ongeveer dezelfde structuur hebben als in de voorgaande jaren.
Nieuw voor 2003: de “fruitboom van het jaar”. Het wordt dit jaar een hoogstam appelboom van een oud ras.

De prijzen van de haagpakketten blijven gemiddeld identiek aan vorig jaar.
De klimpanten stijgen licht in prijs omdat de inkoopprijzen gestegen zijn.

Sinds 2003 promoten we tijdens de behaagactie ook de aanplant van hoogstamfruitbomen.
De hoogstamfruitboom kan zijn plaats hebben in de stadstuin, mits deze niet te dicht bij de buurman geplaatst is: een afstand van 2 meter tot de perceelsgrens is vereist (te rekenen van de buitenzijde van de boom, niet het midden. Opgepast: de boom wordt elk jaar dikker)
In 2003 valt de keuze valt op een hoogstam appelboom, aanbevolen door de Nationale Boomgaarden Stichting (www.boomgaardenstichting.be): Bellefleur of Sterappel.
Prijs per boom: 18.00 Euro (boom met losse wortels, niet in pot)

Overleg Luchthaven – vergadering 18 juni 2003:

Het verslag van de vergadering is beschikbaar op "overleg luchthaven Antwerpen"

De Ideale Woning – “gronden Koeisteerthofdreef” en zo…

Mevrouw. A. Hammenecker, afgevaardigde van de stad Mortsel in de algemene vergadering en de raad van Bestuur van de sociale huisvestingmaatschappij De Ideale werd op de gemeenteraadscommissie van 17 juni 2003 uitgenodigd om toelichting te geven over de werking van De Ideale Woning.

De Ideale Woning ziet toekomst in bouwproject op het woonuitbreidingsgebied aan de Koeisteerthofdreef.
De realisatietijd tussen principiële beslissing in de gemeenteraad en effectieve ingebruikname voor dergelijke projecten bedraagt tenminste 3 jaar plus de bouwtijd. (zie ook: advies milieuraad 06/06/2002 – behoud groene zone Koeisteerthofdreef)

De Ideale Woning opteert zowel voor invulbouw of bouwrealisaties in open gebied (beiden na goedkeuring door de gemeenteraad)

In de lastenboeken van nieuwe woonprojecten werden enkele paragrafen opgenomen rond ecologische bouwprincipes.

Diverse:

milieu op de website van de stad:

Er zijn bij de milieuraad opmerking binnengekomen dat de milieu-informatie niet goed terug te vinden is op de stedelijke website.

Voor de leek is het niet evident om milieu-info te zoeken onder de rubriek “technische dienst”

Ook info rond vb. de tuinwedstrijd is niet beschikbaar op de webstek.

Nieuwe huisstijl Stad Mortsel:

Het is opvallend dat de “nieuwe huisstijl” erg snel is doorgedrongen op o.a. de briefomslagen en het briefpapier van de stad.

We mogen vernemen dat omslagen en briefpapier met het oude stadslogo niet meer gebruikt mogen worden voor contacten met het publiek. Er wordt gesteld dat het radikaal overschakelen naar een nieuwe huisstijl noodzakelijk is voor het welslagen van een degelijke actie.

We kunnen ons afvragen wat gaat er gebeuren met de zaken waarop nog het oude logo van Mortsel voorkomt? Het lijkt niet logisch om enerzijds hergebruik te promoten bij de burgers en anderszijds de eigen diensten perfect bruikbare goederen te verbieden wegens “de nieuwe huisstijl”. (ook in 2000 werd er bruusk overgeschakeld van “gemeente Mortsel” naar “stad Mortsel”)

Herbruikbare boodschappentassen:

Namens de middenstand vroeg Monique Scheys of het stadsbestuur het verdelen van degelijk herbruikbare tassen wil subsidiëren.

Hierover blijkt gesproken te kunnen worden.

Edmond Thieffrylaan…

In de Edmond Thieffrylaan is een nieuw wegdak aangelegd. Er werd gesignaleerd dat auto’s nu ook het voetpad gebruiken, daar de boordsteen nog nauwelijks boven het wegdek uitsteekt.

Van de asfalteringswerken heeft men ook gebruik gemaakt om op sommige plaatsen de strook tussen voetpad en rijweg mee te asfalteren, zelfs tot tegen de stam van een boom. Op andere plaatsen in de straat heeft men deze strook wel opengelaten, wat gunstig is voor de straatbomen én de lokale regenwaterinfiltratie.

Milieu-informatie:

Kamp C in Westerlo - Centrum Duurzaam Bouwen:

Het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen, dat op het voormalige militaire Kamp C te Westerlo gevestigd is officieel geopende.

Voor het bouwen van het informatiecentrum is men uitgegaan van een aantal essentiële uitgangspunten van duurzaam bouwen: Toepassing van passieve zonne-energie, Spaarzaam verwarmen, Gebruik van duurzame en ecologische materialen, Spaarzaam waterbeheer, Ingenieuze ventilatie,...
Duurzaam bouwen is een boeiend en toekomstgericht gegeven. Veel bouwers en investeerders hebben evenwel de pertinente vraag: “Wat is duurzaam bouwen en hoe kan ik het toepassen in mijn project?” Maar aangezien elk project uniek is, bestaat er geen enig zaligmakend antwoord op deze vragen.
Het informatiecentrum wil nuttige informatie en tips aanreiken door permanente en tijdelijke tentoonstellingen, waar de bezoeker een zicht krijgt op de diverse deelaspecten van duurzaam bouwen.
De bibliotheek herbergt bovendien allerhande werken die betrekking hebben op dit actuele thema.
Het centrum biedt bovendien faciliteiten voor seminaries, dagbezoeken en thematische evenementen.
Naast de publieke zone zijn er nog 3 andere deelprojecten op Kamp C: de bedrijvenzone, de ervaringswoningen en de natuurzone. Met de opening van het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen wordt ook de bedrijvenzone opengesteld.

Meer info: http://www.provant.be/kampC

www.milieuraad.be

www.milieuraad.be is een wegwijzer VOOR, VAN, OVER en DOOR de milieuraden in Vlaanderen (gewest, provincie, gemeente). Hierdoor kunnen de milieuraden over een onafhankelijke portaalsite beschikken
Het hoofddoel is het aanmaken van een portaalsite voor de milieuraden in Vlaanderen, waarbij de leden van de milieuraden (en ook derden) via deze weg verslagen, adviezen, contactadressen,..... kunnen terugvinden.
Er zijn voor de milieuraden zelf ook geen kosten verbonden aan dit opzet.

Door deze website zullen de adviesraden door het beleid (gewestelijk, provinciaal, gemeentelijk) beter aangesproken en (h)erkend worden. Achter het begrip milieuraad zit een heel netwerk van geëngageerde vrijwilligers, die potentieel een belangrijke impact kunnen hebben op het beleid (zowel lokaal als regionaal).
Bundelen van informatie moet dubbel werk vermijden. In de ene milieuraad kan er al besproken zijn waar men in een andere milieuraad nog aan moet beginnen. Hiervoor kan men o.a. zoekopdrachten uitvoeren op agenda's, verslagen en adviezen, .....
Een actie (idee) die uitgewerkt wordt door een milieuraad, kan via dit instrument ruimere bekendheid krijgen, waardoor ook gelijkaardige acties in andere gemeenten worden opgezet.
Er is een evaluatie mogelijk rond allerhande thema's. Welke items (problemen, knelpunten) worden vaak aangehaald door de milieuraden. Welke standpunten nemen milieuraden in? Hoe zien de milieuraden de werking van het natuurbeleid in hun gemeente, provincie, gewest?
Via dit instrument kunnen burgers die niet rechtstreeks bij een milieuraad betrokken zijn snel, vrijblijvend en efficiënt contactgegevens en milieu- en natuurinformatie m.b.t. hun leefomgeving terugvinden. Ook de pers kan dit instrument nuttig aanbesteden voor het uitwerken van artikels.

Nieuwe website Natuurpunt “Land van Reyen”:

Bezoek de frisse website van onze lokale Natuurpunt-afdeling “Land van Reyen”: http://www.landvanreyen.eu.

www.biodichtbijhuis.be

Op de website http://www.biodichtbijhuis.be vind je alle verdeelpunten van biologische producten in je buurt.

[Werking 2003]

laatste wijziging: 06/08/19