Verslag milieuraad 14 december 2006

Aanwezig:

Berghmans Hugo; De Laet Marina; Desmyter Jan; Devisch Ronny; Iven Ivo; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Puyvelde Jeannine; Joris Yves; De Meyere Carine; Van Lierde An; Laenens Greet; Buggenhout Jozef

Vol van water … De waterbeheerplannen in openbaar onderzoek ….:

Op 22 november gingen in Vlaanderen elf bekkenbeheerplannen, bijna 100 deelbekkenbeheerplannen en het voorbereidend document voor de opmaak van twee stroomgebiedbeheerplannen in openbaar onderzoek.
In deze waterplannen trachten alle waterbeheerders vast te leggen waar we met ons watersysteem in Vlaanderen naartoe willen. Ze zoeken oplossingen voor problemen (watervervuiling, wateroverlast, …), maar kijken ook hoe ze de aangename waterkant zoveel mogelijk boven water kunnen halen.

De coördinatiecommissie integraal waterbeleid (CIW) vraagt de gemeenten om hun burgers via het gemeentelijk infoblad te informeren over het openbaar onderzoek. Dit is juridisch geen verplichting voor de gemeenten, maar is wel aan te raden om zoveel mogelijk inwoners te bereiken.
Hiervoor werd vanaf 22 november 2006 informatie en beeldmateriaal beschikbaar gesteld via de campagnesite: www.volvanwater.be . De gemeenten zijn wel verplicht alle waterplannen ter inzage te leggen en de schriftelijke opmerkingen te verzamelen.
Na het openbaar onderzoek versturen de gemeenten de schriftelijke opmerkingen op de stroomgebiedbeheerplannen naar het CIW.
De schriftelijke opmerkingen op de bekkenbeheerplannen versturen ze naar de bekkensecretariaten.

In Vlaanderen zijn er elf bekkens: Mortsel ligt in het benedenscheldebekken.
Elk bekken wordt verder opgedeeld in deelbekkens. Op het grondgebied van Mortsel liggen 2 deelbekkens:

Voor zowel het deelbekken ‘Beneden Vliet’ als ‘Boven Schijn’ heeft de milieuraad al een advies gegeven over DULO-waterplan (juni 2004 en mei 2005).
De opmerkingen van de milieuraad werden verwerkt in deze waterplannen. Deze waterplannen maken nu integraal deel uit van het nu lopende openbaar onderzoek.
Daarom heeft de milieuraad beslist geen advies uit te brengen.

meer info:

Advies GECORO i.v.m. openbaar onderzoek GRS:

Op 4 en 6 december 2006 is de GECORO samengekomen om het advies over het Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) af te ronden. Het advies werd unaniem goedgekeurd.

Alle punten van de milieuraad hebben een antwoord gekregen, nagenoeg allemaal in positieve zin. Onze vertegenwoordiger in de GECORO, Jan Desmyter, heeft duidelijk de standpunten van milieuraad goed verdedigd.

De GECORO ging dus meestal akkoord met de opmerkingen van de milieuraad.
Wel is het zo dat een aantal opmerkingen van de milieuraad (en ook van de andere adviezen of bezwaarschriften) niet tot het domein van een GRS behoren, maar eerder in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of een ander beleidsdocument thuishoren. De GECORO gaf hiervoor ook advies, maar weet dus dat dit niet altijd via het GRS gerealiseerd kan worden.

Wat de ruimtebalans betreft, vond de GECORO dit nuttig, maar een bijzonder grote inspanning als je het goed wilt doen.
De ruimtebalans van Hove zou blijkbaar op bestaande plannen zijn gebaseerd, en niet op een deftige analyse van de bestaande toestand. In die zin dus niet goed genoeg.
Het advies van GECORO was dus: ja, maar 't zal wellicht niet voor morgen zijn...

Meer info:

Statuut van de vrijwilliger:

Tegen de milieuraad van januari zal, zoals wettelijk verplicht, er een informatienota opgesteld worden waar ook meer info zal staan rond de verzekering die het stadsbestuur afsluit voor zijn vrijwilligers.

Ook zal de regeling voor de onkostenvergoeding verduidelijkt worden.

Actie rond bouw turnhal op het buitenglacis:

Protestactie milieuraad:

Als protest tegen het kappen van het bosje én om het stadsbestuur duidelijk te maken dat de milieuraad geen verdere bebouwing van de buitenglacis wenst, werd beslist een ‘doodsbrief’ en briefkaart te verspreiden, vergezeld van een persbericht.
Dit persbericht werd op 13 november 2007 verspreid naar de lokale en regionale pers.
Onze oproep werd gepubliceerd in diverse publicaties (De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, Streekkrant en ’t Periodiekske). In diverse artikels verscheen onze kritiek samen met de informatie van het stadsbestuur over de bouw van de turnhal, zodat het stedelijk hoera-verhaal genuanceerd werd. Enkele publicaties vermeldden enkel de protestactie van de milieuraad, én benadrukten de boodschap van ‘geen verdere bebouwing’.

De ‘doodsbrief’ werd eveneens aan beide zijden van de werf op een aanplakbord opgehangen. De eerste borden werden snel verwijderd. Na een derde keer de borden terug te planten, bleven ze toch staan.

Grondverzet:

De aarde van de 1.8 m diepe bouwput werd gestort op het binnenglacis van Fort 4 om een deel van de oorspronkelijke helling te herstellen.
De impact van deze actie blijkt beperkt te zijn. Hopelijk zal de vleermuispopulatie in het afgebroken paviljoen (waarnaast het zand gestort is) niet te verstoord zijn door de snoei- en grondwerken.

Compensatiebos:

Ter compensatie van de gerooide bomen voor de turnhal moest het stadsbestuur een compensatiebos voorzien met de dubbele oppervlakte van de turnhal.
Het stadsbestuur heeft de driehoek rond de vijver aan de Waasdonkstraat voorgesteld als compensatie. Dit voorstel werd door de hogere overheid goedgekeurd, inclusief de voorgestelde beplanting die (louter toevallig) overeenkomt met de daar nu reeds aanwezige vegetatie.
Deze zone is op het gewestplan als recreatieruimte ingekleurd. Door deze zone aan te duiden als “compensatiebos” wordt dit stukje beschermd tegen exploitatie.

Hoewel sommige bronnen extra boomaanplant in het vooruitzicht stellen, is dit helemaal niet zeker. Bij een eventuele aanplant zal men aandacht moeten hebben voor de nu reeds gestarte spontane verruiging én de paddentrek naar de vijver.

Het aanduiden van een bestaand stukje bos in wording als ‘compensatiebos’ wordt door de milieuraad op zijn zachts gezegd als ‘flauw’ ervaren.
In de toekomst zal de milieuraad dus nauwlettend moeten toekijken dat niet nogmaals teruggegrepen wordt naar de truc van het ‘virtuele compensatiebos’.

Voorstellen jaarplanning 2007:

Iedereen werd opgeroepen om thema’s / initiatieven voor te stellen voor het werkjaar 2007.

Volgende zaken werden gesuggereerd:

Mededelingen van het stadsbestuur en de milieuambtenaar …

Milieumaand:

De milieumaand had deze keer een beperkt succes ondanks dat er flink rond gecommuniceerd werd.

Ook de milieucursus 'omgaan met energie' georganiseerd door de culturele dienst had weinig succes, met name slechts 1 inschrijving.

Populaire thema's hadden meer volk: zoals de film en de cursus (ver)bouwen.

In de toekomst zal er geen milieumaand meer georganiseerd worden wegens het geringe succes. Het stadsbestuur zal zich meer toespitsen op losse activiteiten het jaar rond.

Rondvraag

Vredesbos te Mortsel?

Het buurtcomité Parkzone Oude God vraagt (met brief als pdf-bestand) om een vredesbos aan te (laten) planten.

Bos in Vlaanderen is geïnteresseerd in Mortsel als locatie, o.a. omwille van de link met oorlogsgeschiedenis. Burgemeester Ingrid Pira wordt door Moeder Aarde aangeschreven - als mayor for peace - met eveneens een vraag naar samenwerking rond aanplant Vredesbos

 De milieuraad steunt unaniem het voorstel van dit actiecomité.

de milieuvriendelijke consument belonen …

Het proefproject ,,Zet milieu op kaart", dat een jaar geleden in Overpelt startte, zal door Afvalmaatschappij Limburg en Bond Beter Leefmilieu ook in de 16 andere gemeenten van hun werkingsgebied worden aangeboden.
Voor het project in Vlaanderen wordt geïntroduceerd, is het nog even afwachten tot de elektronische identiteitskaart volledig is geïntegreerd.
In de zestien gemeenten binnen Afvalmaatschappij Limburg, Regionale Milieuzorg, kan het project wel worden uitgewerkt. De inwoners van deze gemeenten kregen immers een tijd geleden een milieukaart waarmee ze toegang hebben tot het industriepark, vuilniszakken kunnen afhalen enzovoort.

In Overpelt wordt er met die kaart ook punten gespaard. Inwoners die milieubewust zijn, kunnen punten sparen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door thuis te composteren, herbruikbare luiers te gebruiken, een antireclamesticker op de brievenbus, … , De punten kunnen ingeruild worden tegen tickets van het cultuurcentrum, zwembeurten, spaarlampen, en nog veel meer.

Mededelingen

Nieuwe bestuursploeg

Bevoegdheden:

Ingrid Pira (Groen!)  burgemeester, coördinatie uitvoering beleidsplan.
Chris De Ridder (CD&V) eerste schepen, welzijn, tewerkstelling, informatie en communicatie (gedeelde bevoegdheid met Erik Broeckx).
Koen Dehaen (N-VA) tweede schepen, financiën en begroting en sport.
Bob De Richter (sp.a)
(van 2007 tot 2010)

Steve D’Hulster (sp.a)
(van 2010 tot 2012)

derde schepen, ruimtelijke ordening, mobiliteit (gedeelde bevoegdheid met Fons Jespers), milieu, lokale en sociale economie, woonbeleid en internationale samenwerking.
Erik Broeckx (N-VA) vierde schepen, onderwijs, jeugd, stadswerken, informatie en communicatie (gedeelde bevoegdheid met Chris De Ridder).
Fons Jespers (CD&V) vijfde schepen, ruimtelijke ordening en mobiliteit (gedeelde bevoegdheid met Bob De Richter), culturele instellingen en hun programmatie, stedelijke organisatie, FORT 4 en toerisme, Autonoom Gemeentebedrijf.
Peter Hardy (spirit) zesde schepen, lokaal cultuurbeleid, wijkwerking en personeel.
Walter Duré (Groen!) voorzitter van de gemeenteraad.

De bevoegdheden van de schepenen die het meeste raakvlak hebben met de werking van de milieuraad, zijn verdeeld over twee mandaten.
We wensen Bob De Richter, Steve D’Hulster en Fons Jespers veel succes in hun nieuwe functie en hopen op een goede samenwerking en een nieuw elan tijdens de volgende 6 jaren.

Uitbreiding regeling onderhoud en nazicht van stookinstallaties…

Het ontwerpbesluit inzake het onderhoud en het nazicht van stookinstallaties geeft uitvoering aan artikel 8 van de Europese Richtlijn 2002/91/EG van 16 december 2002 betreffende de energieprestatie van gebouwen. Het besluit actualiseert een Koninklijk Besluit van 6 januari 1978 ter voorkoming van de luchtverontreiniging bij het verwarmen van gebouwen met vaste of vloeibare brandstof. Hierdoor wordt voor centrale verwarmingsketels ouder dan 15 jaar een eenmalige keuring ingevoerd. Op basis van de resultaten van deze keuring wordt advies gegeven aan de gebruiker over een mogelijke vervanging van de ketel of mogelijke verbeteringen aan het systeem.

 Naast een keuring moeten ook periodieke inspecties van de stookinstallaties door een onderhoudstechnicus plaatsvinden. Deze inspecties bestaan reeds jaarlijks voor stookinstallaties die werken met vloeibare of vaste brandstof. Door de nieuwe regeling moeten nu ook gasgestookte centrale verwarmingsketels een tweejaarlijkse inspectie ondergaan. Deze inspecties zullen leiden tot een snellere vervanging van verouderde, energieverspillende installaties door ketels met lagere emissieniveaus en betere energieprestaties.

Deze invoering, die een globale energiebesparing tot stand zal brengen, moet de luchtverontreinigende uitstoot van huishoudelijke stooktoestellen beperken. De wijzigingen gaan 1 januari 2009 in voege en zullen gepaard gaan met een sensibilisering van burgers en onderhoudstechnici.

Asbest...

Tot vandaag werden door het Fonds voor de Beroepsziekten al 2450 overlijdens erkend ten gevolge van asbestblootstelling op de werkvloer. Het aantal mensen dat gestorven is door asbest buiten de werkvloer, de zogenaamde 'milieuslachtoffers', is wellicht nog veel hoger.

Sinds 1998 is de productie en het gebruik van bijna alle asbestbevattende producten verboden. De overheid is heel duidelijk: asbest is een bijzonder schadelijke stof en mag niet meer worden gebruikt of verhandeld.
Er gelden voortaan nog strengere normen voor het verwijderen van asbest.

Ons land is al twintig jaar geleden begonnen met het ruimen van asbest. Dat gebeurt door gespecialiseerde ondernemingen onder zeer strenge voorwaarden, zodat noch de werknemers zelf, noch personen in de nabijheid van een werf, de gevaarlijke vezels inademen. Op 20 jaar tijd noteerde de arbeidinspectie ongeveer 15.000 asbestruimingswerven. Dit betrof vooral bedrijven, openbare gebouwen en gebouwen die gerenoveerd werden.

Wetten zijn jammer genoeg niet in staat om in één klap alle asbest te doen verdwijnen. Asbest is nog steeds op vele plaatsen aanwezig zonder dat de mensen het beseffen. Wie er onvoorzichtig mee omspringt, loopt een groot risico. Mensen die beroepshalve of in hun privé-leven met asbestproducten in aanraking komen, moeten weten wat de risico's zijn en hoe men die risico's zoveel mogelijk kan vermijden.

Gelukkig is er de voorbije 20 jaar al heel wat gebeurd voor de bescherming van werknemers. Maar ook het brede publiek maakt zich zorgen om asbest. En terecht, want we zien dat de laatste jaren het aantal longvlieskankers bij zowel werknemers als bij de milieuslachtoffers is toegenomen. We zullen hoe dan ook nog vele jaren geconfronteerd worden met mesotheliomas, omdat er veel tijd verloopt tussen de blootstelling en het ontstaan van de eerste symptomen van deze meedogenloze kanker. De mesotheliomas die we vandaag zien zijn het resultaat van de blootstelling van 20 tot 40 jaar geleden. Veel mesotheliomas en longkankers kunnen echter voorkomen worden als we op een juiste manier omspringen met het alomtegenwoordige asbest.

 De federale overheid heeft twee brochures uitgebracht

Het doel van de brochure is dat iedereen zou moeten weten waar asbest zich kan bevinden, en hoe men ermee moet omspringen. De brochure legt daarom uit waar je in een woning asbest kan vinden. Dat gaat van asbestcementen dakbedekking op het duivenhok, over asbesthoudende vloerbekleding of lijm in de woon- of slaapkamer, tot het asbestkoord van de verwarmingsketel of de kachel. En dat zijn maar enkele voorbeelden.

Asbest ruimen is specialistenwerk. In de brochure daarom wordt aangeraden om manipulaties van asbesthoudende materialen zoveel mogelijk over te laten aan gespecialiseerde ondernemingen. Maar als je je er toch aan wilt wagen, moet je wel de zeven gouden regels in acht nemen die in de brochure staan opgesomd. Ook staat duidelijk aangegeven wat men moet doen met het asbestafval. Het kan niet dat mensen het afval zomaar ergens gooien, of het zomaar op en stortplaats deponeren. Al wat we vandaag kunnen doen, en ook effectief doen, is alles op alles zetten opdat het alomtegenwoordige asbest niet wordt ingeademd.

Meer info:

Nacht van de duisternis:

Op zaterdag 3 maart 2007 is het opnieuw Nacht van de Duisternis, en het belooft een prachtige nacht te worden: er staat immers een volledige maansverduistering op het menu!
Om iedereen hier ten volle van te laten genieten vraagt de Bond Beter Leefmilieu, de Vereniging voor Sterrenkunde en Preventie Lichthinder alle Vlaamse gemeenten om een donkere nacht te creëren door de openbare verlichting te doven. Ze roepen ook alle lokale verenigingen op om samen avond- of nachtactiviteiten te organiseren, niet alleen natuur- en milieuverenigingen, maar ook jeugdverenigingen en sociaal-culturele verenigingen.

Er gaat bij het (nieuwe) stadsbestuur gepolst worden of er die dag niet een deel van de openbare verlichting gedoofd kan worden.

Er werd aan de handelaars (via de middenstandsraad) gevraagd of ze geen avondopening “bij kaarslicht” wilden organiseren.
Men stond open voor het idee, doch de winkels later openhouden blijkt praktisch zeer moeilijk haalbaar.

Meer info:

[Werking 2006]

laatste wijziging: 11/08/10